Irak'ta IŞİD'e operasyon başladı

Irak'ta IŞİD'e operasyon başladı

Suriye'de Münbiç'in IŞİD'den alınmasının ardından, Barzani güçleri Irak'ın kuzeyinde IŞİD'e operasyon başlattı.

Suriye'nin kuzeyinde yer alan Münbiç'in IŞİD'ten alınmasından sonra, Irak'ın kuzeyinde de bugün sabah saatlerinde Kürt yönetimi Başkanı Mesut Barzani komutasında IŞİD'e yönelik 3 cephede geniş çaplı operasyon başlatıldı. Peşmerge güçleri Koalisyon güçlerinin hava desteği ile Musul'un Mahmur, Güwer ve Hazır cephelerinde IŞİD'e karşı kapsamlı bir operasyon başlattı.

Irak'ta Musul'un IŞİD'ten temizlenmesi için uzun süredir operasyon hazırlıkları yapılırken, peşmerge güçleri bugün saat 05.30 sıralarında IŞİD'e karşı Mahmur, Güwer ve Hazır cephelerinde ağır silahlar ile geniş çaplı operasyon başlattı. Irak'taki Kürt siteleri ve televizyonlarında yer alan haberlere göre operasyona Irak Kürt yönetimi Başkanı Mesut Barzani'nin "Başkomutan" sıfatı ile komuta ettiği belirtilirken, Peşmerge Hazır'a yakın Kerqeşe köyünü IŞİD'den geri aldı. Peşmergenin top atışı ile Koalisyon uçakları ise havadan IŞİD'in hedeflerini bombalarken, operasyon ile Güwer, Dibege, Erbil ve Erbil Uluslararası Havaalanı üzerindeki IŞİD tehlikesinin kaldırılmasının hedeflendiği belirtildi. Peşmerge kaynakları, bugün sabah başlayan operasyon kapsamında yaklaşık 10 kilometre bir ilerleme kaydedildiğini açıkladı.

Irak'ta IŞİD'e operasyon başladı

BİR GÜN ÖNCE ABD'LİLER BARZANİ'Yİ ZİYARET ETTİ

Operasyon öncedi dün Irak Kürt yönetimi Başkanı Mesut Barzani'yi ABD'den bir heyet ziyaret etti. ABD Başkanı Barack Obama'nın IŞİD'le Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk, Irak Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Falih El Feyyaz, ABD Bağdat Büyükelçisi Stewart Jones, ABD Erbil Başkonsolosu Ken Gross ve ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan bir heyet dün Selahadin'de Barzani ile bir araya geldi. Görüşmede McGurk, IŞİD'le savaşta Bağdat, Erbil ve koalisyon güçleri arasındaki işbirliğinden memnun olduklarını belirterek, ülkesinin Musul Operasyonu'na yönelik stratejisi konusunda bilgi verdi. Barack Obama'nın, IŞİD'in bitirilmesi amacıyla tüm imkanları kullanacağını belirten Brett McGurk, Musul Operasyonu'nun askeri yönünün yanı sıra, insani ve siyasi tarafının da önemini vurguladı.

Mesut Barzani ise görüşmede, operasyon sonrası başta Ezidi Kürtler ve Hristiyanlar olmak üzere tüm grupların birlikte ve güven içinde yaşayabilmesi için ayrıntılı bir anlaşma yapılması gerektiğinin altını çizerek, "IŞİD'in, Ezidi Kürtler'e ve Hristiyanlar'a yaptığı katliamların hiçbir zaman unutulmayacak" dedi.

 

DHA