İran ABD'ye resti çekti

İran ABD'ye resti çekti
Güncelleme:

ABD'nin İran için yaptığı nükleer çağrısına İran'dan yanıt geldi.

İran, ABD Başkanı Barack Obama'nın 'Tahran, nükleer enerji programını en az 10 yıl durdurmalı' çağrısını reddetti.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, ABD'nin talebini "maksadını aşan, mantık dışı" olarak tanımladı ve Obama'nın 'kabul edilemeyecek, tehditkâr' ifadeler kullandığını söyledi.

Zarif, 31 Mart'ta sonlanması öngörülen nükleer program görüşmelerinin devam edeceğini kaydetti.

Fars haber ajansının haberine göre Zarif, Obama'nın yorumlarının ABD'deki kamuoyuna yönelik olduğunu söyledi ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu dâhil, müzakerelere tepki gösterenlerin propagandasına karşı bir girişim olarak değerlendirdi.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Salı günü İsviçre'de Zarif'le bir araya geldi. Görüşmenin ardından gazetecilere konuşan Zarif, her iki tarafın da anlaşmakta kararlı olduğunu ifade edip şu ifadeleri kullandı:

"İlerleme ihtiyacı konusunda ciddiyet var. İlerlemenin tek yolunun da müzakereler olduğunu anlamak için siyasi iradeye ihtiyacımız var."

'Kalıcı hasar olmaz'

Obama, Reuters haber ajansına verdiği röportajda İran'la herhangi bir uzlaşmaya varılabilmesi için Tahran'ın mevcut nükleer enerji programını en az 10 yıl dondurması gerektiğini söylemişti.

Obama, "İran daha olası bir nükleer silahı üretmeden bir yıl önce bu olasılığın ortaya çıktığını görebilecek durumdayız" dedi ve İsrail ile ABD'nin ortak hedefi olan 'Tahran'ın nükleer silah üretmesinin önüne geçilmesi' amacına nasıl ulaşılacağı konusunda ciddi görüş ayrılıkları olduğunu belirtti.

Washington'u ziyaret eden İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Salı günü ABD Kongresi'ne seslenip nükleer anlaşmaya karşı çıkmaları çağrısında bulunacak.

Netanyahu, Temsilciler Meclisi'nin Cumhuriyetçi Başkanı John Boehner tarafından Washington'a davet edildi.

İki hafta sonra genel seçimlere gidecek olan İsrail Başbakanı Netanyahu, ABD ziyaretinde Başkan Obama ile bir araya gelmeyecek.

Obama, İran'la ilgili anlaşmazlıkların İsrail-ABD ilişkilerinden 'kalıcı hasara neden olmayacağını' söyledi.

ABD Başkanı, Netanyahu'nun geçen yıl İran'la yapılan geçici nükleer anlaşmaya karşı çıkarak hata yaptığını belirtti ve İran'ın da ABD ile anlaşmaya varması için nükleer faaliyetlerini dondurması gerektiğini ifade etti.