İran ''güçlü ejderin'' peşinde !

İran ''güçlü ejderin'' peşinde !
Güncelleme:

İran yönetimi, Çin'den 150 adet J-10 tipi savaş uçağı satın almanın peşinde..

Batılı ülkelerle vardığı nükleer uzlaşının ardından askeri kapasitesini yenileme yarışına giren İran, Rusya’nın ardından şimdi de Çin’le savaş uçağı anlaşması imzalıyor.

İsrail basınında çıkan haberlere göre Tahran yönetimi Çin’den, NATO ülkelerinde ‘Vigorous Dragon’ (Güçlü Ejder) adıyla bilinen Chengdu J-10 tipi savaş uçağı satın almak için görüşmeler yürütüyor. Askeri kaynaklar Pekin’in onay verdiği anlaşma kapsamında İran’a 150 adet J-10 jeti satılacağını belirtti.
 
İran’ın Çin’den ayrıca Sukhoi-Su 30 MK1 tipi çift motorlu savaş uçakları almak için de girişimlerde bulunduğu öne sürülüyor. İran’ın bomba taşıma kapasitesi daha fazla olduğu için uçağın çift motorlu versiyonunu tercih ettiği, ancak bu modellerde sık sık motor arızaları yaşandığı vurgulanıyor.
 
İsrail teknolojisi
 
Yapısı itibariyle Amerikan F-16 jetlerine benzetilen J-10’ların, İsrail’in 1980’lerde ürettiği Lavi savaş uçakları örnek alınarak hazırlandığı söyleniyor. Washingtonyönetimi, içinde Amerikan parçaları da bulunduğu için Lavi’lerin Çin’e satışına karşı çıkmış ancak Tel Aviv ABD’nin tepkisine karşın satışı gerçekleştirmişti.
 
İsrailli Debka internet sitesi geçtiğimiz hafta İran’ın Moskova’dan 100 adet IL78 MK1 tipi yakıt ikmal uçağı satın almak için anlaşma yaptığını duyurmuştu.

Batılı ülkelerle yaptığı nükleer anlaşma kapsamında İran’a yönelik silah ambargolarının 5 yıl sonra kaldırılması öngörülüyor.

'Her şeyi halka açıklayamayız’

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, İran ve Uluslararası Atom Enerji Ajansı arasında imzalanan anlaşmanın detaylarını halka  açıklamayacaklarını belirterek, “Çünkü İran ve ajansa saygı duyuyoruz” dedi. Silahlı Hizmetler Komitesi’nde Kongre üyelerinin sorularını yanıtlayan Kerry, detayların gizli kalmasının nedeninin ‘masa altı bir anlaşmayı saklamak olmadığını’ vurguladı. Kerry, Kongre üyelerinin anlaşmayla ilgili yapılacak gizli bir oturumda daha fazla bilgi sahibi olabileceğini kaydetti.