İran ile Türkiye arası dev anlaşmada sona gelindi !

İran ile Türkiye arası dev anlaşmada sona gelindi !

Erdoğan'ın İran ile ticarette yerel para birimi kullanma çağrısının ardından iki ülke arasında anlaşmaya varıldığı bildirildi.

İran Türkiye Ortak Ticari Konsey İdari Şefi Jalal Ebrahimi, anlaşmayı doğrulayarak ek önlemler üzerinde çalışıldığını belirtti. İran medyasında yer alan haberlere göre İran, Türkiye ile ticarette kendi para birimini kullanmak için gerekli hazırlıkları yürütüyor. Jalal Ebrahimi, Tahran ile Ankara’nın ticarette riyal ve Türk Lirası kullanma fikrinin Erdoğan’ın Tahran’a yaptığı son gezide oluştuğunu söyledi. 

TAKASTA DÜŞÜNÜLÜYOR
 
Yerel para birimi ödeme mekanizmasının İran ile Türkiye arasındaki ticareti kolaylaştıracağına dikkat çeken Ebrahimi, iki ülke arasındaki ticareti kolaylaştırmanın diğer bir yolu olarak ise takasa başlamayı düşündüklerinin bilgisini verdi. Ebrahimi, Türk Lirası’nın dolar ve Euro karşısındaki değer kaybının Türkiye’nin deniz aşırı ticarette kendi para birimini kullanmasının yollarını aramasına neden olduğunu ifade etti.
 
Erdoğan geçen ay Tahran’a gerçekleştirdiği ziyarette ''Biz ne doların ne Euro'nun baskısı altında kalalım. Biz alımlarımızı İran’ın yerli parası ile yapalım istiyoruz. Kur baskısı altında kalmayız. İran da kendi parasıyla alımlarını bizden yapsınlar. Döviz kurunda başka paraların baskısı altında kalmamalıyız'' açıklamasında bulunmuştu.
 
RUSYA İLE PARAYI KALDIRDILAR
 
İran ile Rusya bir süre önce iki ülke arasındaki ticarette parayı kaldırdığını duyurmuştu. Rusya ve İran’ın başladığı 'ürün karşılığı petrol' işlemi, Rusya’nın, İran’dan alınan petrolün karşılığında bu ülkeye buğday, teknoloji ve inşaat malzemeleri vermesini öngörüyor.