İran'dan Reza Zarrab için şok rüşvet açıklaması

İran'dan Reza Zarrab için şok rüşvet açıklaması

İran'dan, 17 Aralık operasyonunun merkezindeki Reza Zarrab için flaş bir açıklama geldi.

İran Ticaret Sanayi ve Petrol Odası Başkanı Hüseyni, "Reza Zarrab’ın Türkiye’de bakanlara rüşvet verdiğini duyunca hiç şaşırmadım. Zarrab’ın devlet katında korunduğunu ve Halkbank’ın bu bağlantıları sayesinde sadece onunla çalıştığını biliyorduk" dedi.

Zaman gazetesinden Doğan Ertuğrul'un haberine göre altın ihracatı yaparak Türkiye’nin cari açığını kapattığını öne süren Zarrab’ın komisyon karşılığı altın transferine nasıl girdiğine dair ayrıntılar da veriyor Hüseyni: “Zarrab kapasitesi yüksek bir sarraf olduğu için ihraç edeceği altını önce kendi parasıyla satın aldı. Bu alımı İran Merkez Bankası’na deklare etti. Bazen de tanıdıkları ve ilişkide olduğu isimler aracılığıyla gerçekten böyle bir alım yapmadan sadece -sahte- evrak düzenleyerek alım yapmış gibi gösterdi ve para transfer etti. Zarrab, Türkiye’den direkt ya da Dubai üzerinden yaptığı altın ya da para transferinden komisyonlar aldı, büyük paralar kazandı. İkisi de çok kurnaz davrandı çünkü iki ülkeyi de iyi tanıyorlardı. İran iş çevrelerini yakından tanıyan Hüseyni, Zarrab’ın “Zencani benim patronum” açıklamasını hedef saptırma olarak değerlendiriyor: “Aralarında işbirlikleri var ama bence kesinlikle Zarrab onun çalışanı değil. Hatta Zencani birçok yerde Zarrab’ın bağlantılarını kullanmış olabilir. Zarrab sandığınızdan çok daha önemli biri. Tanınmış bir sarraf ailesinden geliyor. Türkiye’de çok fazla yetkili ile yakın ilişki kurdu. Bence ortak özellikleri, çok iyi bir oyuncu gibi nerede ne yapmaları gerektiğini bilmeleri.”

Hüseyni, Zencani ve Zarrab’ı ön plana çıkaran şeyin İran’dan çok Türkiye bağlantıları olduğunu öne sürüyor. Ona göre, İran makamları ve birçok özel banka Zencani ve Zarrab gibi para transferi yapabilecek birilerini bulunca ilişkilerini dikkate bile almadı. Çünkü onlar için önemli olan para transferiydi. İran, Halkbank üzerinden günde ortalama 30-40 milyon dolarlık ithalat yaptı. Türkiye de altınını sattığı ve kârını aldığı için sesini çıkarmadı. İran ambargolar sebebiyle bir şeylere göz yummak zorunda kaldı.

Hüseyni, “Zarrab Türk makamlarına verdiği gibi İran makamlarına da rüşvet verseydi burada da yargılanırdı. Bildiğimiz kadarıyla böyle bir şey yok. Zaten İran’ın ambargo nedeniyle kullanılamayan paralarını transfer ederse bu yardım bile sayılır. Zencani ve Zarrab olmasa bile başkaları bunu yapacak. Mesela Hindistan’da 10 milyar dolar paramız var. Oradan 10 milyar dolarlık ne alabiliriz. Çin’de de 30 milyar dolar var. O paralar nasıl gelecek? Yüzde 5-yüzde 9 komisyonla Zencani gibi adamlar bu parayı getiriyor. İran onlara minnettar… Bu Türkiye kanunlarına göre suç olabilir, o zaman Türk makamları onu yargılasın.” İran Ticaret Sanayi ve Petrol Odası Başkanı Hüseyni, ‘Türk makamları yargılasın’ dediği Zarrab’la ilgili suçlamalar hakkında “Sizin için sürpriz oldu mu?”  sorusuna ise tereddüt etmeden şu cevabı veriyor: “Reza Zarrab’ın Türk bakanlara rüşvet verdiğini duyunca hiç şaşırmadım. Çünkü öyle olduğu belliydi. Birçok aracı Halkbank’la işbirliği yapmak istedi ancak banka kabul etmedi. Halkbank sadece Zarrab’la iş yaptı. Son 1 yıldır herkes Zarrab’ın Türkiye’de çok iyi bağlantıları olduğunu ve korunduğunu biliyordu. Bu ilişkileri nedeniyle bir şeyler yapabildiği belliydi. O nedenle hiç şaşırmadım. İran makamları da Zarrab’ı bu nedenle tercih etti.”