İşadamı Mehmet Cengiz'e bir kıyak daha

İşadamı Mehmet Cengiz'e bir kıyak daha

Mehmet Cengiz, İstanbul Ataşehir’de yapacağı plaza için emsal arttırımı istedi.

Tay­yip Er­do­ğa­n’­ın Baş­ba­kan­lık dö­ne­min­de yıl­dı­zı par­la­yan, 25 Ara­lık Yol­suz­luk ta­pe­le­rin­de ‘Mil­le­tin A’­sı­na ko­ya­ca­ğı­z” de­di­ği için pa­ra ce­za­sı­na çarp­tı­rı­lan işa­da­mı Meh­met Cen­gi­z’­in bir fo­ya­sı da­ha or­ta­ya çık­tı.

Sözcü'den Hande Zeyrek'in haberine göre şir­ke­ti Cen­giz İn­şa­at, İs­tan­bul Ata­şe­hi­r’­de­ki 3378 ada  1’in­ci par­sel­de bu­lu­nan 1.604,02 m2 ara­zi­yi 2011’de sa­tın al­dı. Şir­ket, ara­zi üze­rin­de­ki 3-4 kat­lı bi­na­yı yı­ka­rak ‘A­ta­şe­hir Pla­za­’ yap­mak için kol­la­rı sı­va­dı.

Ve İs­tan­bul Bü­yük­şe­hir Be­le­di­ye­si­’n­den “Ti­ca­ret ve Ko­nut Ala­nı­” olan ara­zi için hem em­sal art­tı­rı­mı hem de ko­nut ala­nı­nın çı­ka­rı­la­rak sa­de­ce “ti­ca­ret ala­nı­”na alın­ma­sı için plan de­ği­şik­li­ği ta­le­bin­de bu­lun­du. Bu top­lam in­şa­at ala­nın 3 bin 320 m2’ den 4 bin 10 m2’ ye çı­ka­rıl­ma­sı an­la­mı­na ge­li­yor­du.

Tİ­CA­RET ALA­NI YAP­TI­LAR

İmar de­ği­şik­li­ği ta­le­biy­le il­gi­li İBB İmar Ko­mis­yo­nu ra­por ha­zır­la­dı. Ra­por­da gö­rüş is­te­nen İBB Plan­la­ma Mü­dür­lü­ğü “Söz ko­nu­su tek­lif­le top­lam in­şa­at ala­nı­nın 3 bin 320 m2’ den 4 bin 10 m2’ ye çı­ka­rıl­dı­ğı gö­rül­mek­te olup, söz ko­nu­su tek­li­fin ‘Ko­nut Ala­nı­’ azal­tı­cı, ‘Ti­ca­ret Ala­nı­’ ve ya­pı yo­ğun­lu­ğu art­tı­rı­cı, çev­re par­sel­ler için ör­nek teş­kil edi­ci bir ni­te­lik ta­şı­dı­ğı gö­rül­mek­te­di­r” de­nil­di.

İBB Mec­li­si 12.10.2012’de oy­bir­li­ğiy­le al­dı­ğı ka­rar­da plan de­ği­şik­li­ği­nin mev­cut plan ka­rar­la­rı­na ay­kı­rı­lık teş­kil et­ti­ği ge­rek­çe­siy­le Cen­giz İn­şa­at’­ın ta­le­bi­ni red­det­ti.

MET­RE­KA­RE­Sİ 20 DO­LA­RA

An­cak şir­ket ka­ra­ra uy­ma­dı. Cen­giz İn­şa­at pla­za­yı imar plan­la­rı­na ay­kı­rı ola­rak, mev­cut em­sa­lin çok üze­rin­de top­lam 5 bin 100 met­re­ka­re kul­la­nım alan­lı ola­rak ta­mam­la­dı. Hat­ta pla­za, sa­hi­bin­den.co­m’­da met­re­ka­re­si 20 do­lar­dan ki­ra­ya çı­ka­rıl­dı.

Ha­zi­ran 2014’te de tes­lim edi­le­ce­ği ya­zıl­dı. Çev­re Ba­kan­lı­ğı ise Cen­giz İn­şa­at’­ın is­te­di­ği plan de­ği­şik­li­ği­ni geç­ti­ği­miz 7 ağus­tos­ta ona­dı. Ba­kan­lı­ğın ka­ra­rın­dan çok ön­ce in­şa­atın bi­ti­ril­di­ği­ni be­lir­ten CHP’­li Mec­lis üye­le­ri Hak­kı Sağ­lam ve Hü­se­yin Sağ ko­nu­yu yar­gı­ya ta­şı­dı.

Mec­lis üye­le­ri, Cen­giz İn­şa­at’­ın plan de­ği­şik­li­ği­nin onay­la­ya­ca­ğı­nı ön­ce­den bi­le­rek in­şa­atı bi­tir­di­ği­ni ve bi­na­nın ba­kan­lık olu­ruy­la ya­sal­laş­tı­rıl­dı­ğı­nı be­lirt­ti.