İşçiye 8 maaş müjdesi !

İşçiye 8 maaş müjdesi !

Alınan kararla artık işe iade kararına uymayan işverenler işçiye 8 maaş kadar tazminat ödeyecek.

Sabah gazetesi yazarı Faruk Erdem bugün köşesinde milyonlarca çalışanı ilgilendiren bir kararı taşıdır. İşe iade kararına uymayan işveren 8 maaşa kadar tazminat ödeyebilir.

İşte Erdem'in o yazısı:

İşverenlere olduğu gibi çalışanlara da kanunlarımız güvenceler sağlıyor. Bu yüzden haksız yere işten çıkarılanlara çeşitli haklar tanınıyor. Bunlardan en önemlisi kıdem tazminatı. Bir yıllık süreyi tamamlayanlar tazminat hakkı kazanıyor. Yine ihbar tazminatı da işçiler için güvence demek. İşsiz kaldıktan sonra ise işsizlik maaşı imkânı var. Temmuz ayında artacak asgari ücretle birlikte en yüksek işsizlik maaşı bin 18 liraya çıkacak. İşsizlik maşı 10 ay süreyle alınabiliyor. Bu güvencelerin yanında kanunlar, işten atılan çalışanın tekrar geri dönmesini de sağlayacak imkânlar sunuyor. Bu hakkın kullandırılmaması durumunda ise işçiye 8 maaşa kadar brüt ücretin ödenmesi gerekiyor. Bunun için 'işe geri dönüş davası' açılıyor. Bu davayı açabilmek için gerekenler ise şunlar:
 Öncelikle iş sözleşmesinin belirsiz süreli olması şartı var.

Aynı işyerinde en az 6 aydır çalışıyor olmanız gerekiyor.   İşyerinde çalışan sayısının ise 30 ve daha fazla olması isteniyor. Bu sayı aynı şirketin tüm şubelerindeki çalışanları kapsıyor, unutmayın. 

Son olarak da işten çıkarıldıktan sonra 1 ay içinde dava açmak olarak belirleniyor. Buna uymazsanız hakkınızı kaybediyorsunuz, dikkat! 
 
DAVA HIZLI İLERLİYOR 
 
İşyerinden ayrılırken tazminat ve diğer haklarınızı almış olmanız işe iade davası açmanıza engel değil. O yüzden haksız yere işten çıkarıldığınızda dava açarak hakkınızı kullanın. Bu tür davalar çoğunlukla işçinin lehine sonuçlanıyor. Çünkü Türkiye'de birçok firma işçisini somut delillere dayandırmadan sebepsiz çıkarıyor. Üstelik davalarda işveren işçiyi çıkarma gerekçesinin geçerli bir sebep olduğunu ispatla yükümlü tutuluyor. Aksi durumda mahkeme, çalışanı işe iade ediyor. Burada dikkat edilmesi gereken bir konu da 10 günlük süre. İşçi mahkeme kararından sonra 10 gün içinde işverene yazılı olarak işe başlamak istediğini bildirmek zorunda. Bunu yapmazsa hakkından vazgeçmiş sayılıyor ve tazminat da alamıyor. 
 
TAZMİNAT ÖDEMEK ZORUNDA 
 
İşçinin başvurusuyla mahkeme kararından itibaren bir ay içinde işverenin, işçiyi başlatma mecburiyeti var. Yoksa tazminat devreye giriyor. Başlatmama ihtimaline karşı mahkemeler tazminatı da baştan belirliyor. Bu da en az 4, en fazla da 8 aylık brüt ücret şeklinde oluyor. Dava uzun sürerse işçiye, karar kesinleşinceye kadar ayrıca en az 4 ücret ödeniyor.