''IŞİD ile ittifak yapmayız''

''IŞİD ile ittifak yapmayız''
Güncelleme:

Nusra Cephesi Sözcüsü Suri, ''IŞİD'le inanç noktasında ayrı yerlerdeyiz'' dedi.

Al Jazeera’ya konuşan Nusra Cephesi Sözcüsü Ebu Firas Suri, IŞİD ile inanç noktasında ayrı yerlerde durduklarını söyledi, 'Onlar için bizimle savaşmak Esed ile savaşmaktan önemli' dedi.

Ebu Firas Suri Al Jazeera Türk’e konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Öncelikle şunu net olarak söylemeliyim ki IŞİD harici bir inanca sahip. Biz Ehli Sünnet itikadını benimsiyoruz. Yani ihtilafımız siyasi değil inanç noktasındadır. Hariciler, sadece arzularının peşinde koşarlar. Ne tarihte ne de bugün Ehli Sünnet inanca sahip birisinin ‘Harici’ düşünceye tabi kişi ve gruplarla ittifak edebilme şansı yoktur. Dünyevi gerekçelerle değil onlara itirazımız, inancımızın esaslarından kaynaklanıyor. Ve IŞİD’in yaptığı birçok eylemi benimsemiyoruz. IŞİD ile aynı kategoride değerlendirilmek hiç istemediğimiz bir şey. Bir çok Ehli Sünnet alimi ve El Kaide Emiri Eymen Zevahiri, IŞİD’in sapkın bir grup olduğunu net bir biçimde ilan ettiler.

IŞİD’e göre Suriye halkı ve bizim de içerisinde bulunduğumuz tüm gruplar mürted (dinden çıkmış) olduğu için bizlerle savaşmak Esed’le savaşmaktan daha fazla önem  arz ediyor. Biz onlara göre ‘dinden döndüğümüz’ için öncelikli hedeflerinin bizler olduğunu söylüyorlar. Böyle bir düşünce ile kim, nasıl ittifak edebilir. Ancak her şeye rağmen ABD ve işbirlikçileri onlara saldırdığı sürece ve onlar bize saldırmadıkça biz ilk saldıran olmayacağız. Batılı kâfirlere destek olmamak için bu yolu seçiyoruz. Nihai olarak ise döktükleri kandan dolayı tövbe ederler ve Şeriat hükümlerine göre yargılanmayı kabul ederlerse biz ancak bu şekilde onlarla birlikte hareket edebiliriz”

‘Suriye’yi yönetme hırsımız yok’

Suri, Suriye’de Esed rejimine karşı hiçbir ayrım yapmadan tüm gruplarla işbirliği yaptıklarını belirterek, “Biz cihadın ilk gününden beri tüm gruplara el uzattık ve hiç bir ayrım yapmadan Esed’e karşı işbirliği içerisinde olduk. Suriye özgür olduğunda bu ülkeyi yönetme gibi bir hırsımız da yok” dedi.

Suri Türkiye’nin talep ettiği güvenli bölge ve uçuşa yasak bölgeyle ilgili, “İlan edilecek alanda sivillerin emniyeti ve varil bombası başta olmak üzere rejimin katliamlarından korunulacak bir güvenli bölge fikrine karşı değiliz. Nusra Cephesi, şayet tampon bölge ilan edilirse oradaki mazlum Suriye halkının zarar görmemesi için ne gerekiyorsa yapacaktır” ifadelerini kullandı.

Al Jazeera