IŞİD, Türkmenleri kuşattı

IŞİD, Türkmenleri kuşattı
Güncelleme:

IŞİD, Türkmen kenti Karatepe’yi kuşattı.

Kobani’ye gerçekleştirdiği saldırılar nedeniyle dünyanın gündeminden düşmeyen IŞİD, Irak’ın Diyala kentine bağlı Şii Türkmen nüfuslu Karatepe kasabasına saldırdı. Örgüt, Türkmen köylerinden 30 kişiyi kaçırdı. Kasabanın Süleymaniye şehrine yakınlığı, Irak Özerk Kürt Bölgesi’nde endişeye neden oldu. 

IŞİD militanları önceki gün Irak’ın Diyala kentine bağlı Şii Türkmen nüfuslu Karatepe’ye saldırdı. Alisaray ve Seyf Saad köylerini ele geçiren örgüt, peşmerge ile merkezi hükümete bağlı emniyet güçlerince  geri püskürtüldü. IŞİD militanları, aralarında çocuk ve kadınların da bulunduğu 30 kişiyi kaçırdı, Şii camilerini dinamitle havaya uçurdu.

Gece saatlerinden itibaren peşmerge kuvvetleri ile bölgedeki merkezi hükümete bağlı emniyet güçlerinin IŞİD’e karşı birleşerek karşılık vermesi sonucu örgüt, Alisaray ve Seyf Saad köylerinden geri püskürtüldü.

Karatepe’nin Kürt özerk yönetimine bağlı Süleymaniye kentine yakınlığı nedeniyle IŞİD’in saldırısı kentte yaşayan Kürtleri de endişelendiriyor. 10 bin nüfuslu Karatepe kenti, Irak merkezi hükümetine bağlılığı ile güvenlik bürokrasisinde yer alan asker ve polis yetkilileriyle biliniyor. Irak Türkmen Cephesi Genel Başkanı ve Kerkük Milletvekili Erşet Salihi, Karatepe çevresindeki Hanekin ve Kifri’deki tüm Irak Türkmen Cephesi büro ve kuruluşlarına çağrıda bulunarak, sığınmacılara kapıların açılması ve gerekli yardımların sunulması talimatı verdi. Irak Ordusu Dicle Operasyonlar Komutanlığı, Karatepe kasabasında kontrolün şimdiye kadar peşmerge ve polislerin elinde olduğunu belirtirken, savaş uçaklarının IŞİD militanlarını hedef almaya başladığını bildirdi. Adı cumhurbaşkanı yardımcılığı görevi için de geçen Türkmeneli Partisi lideri Rıyaz Sarıkaya, Diyala kentine bağlı Karatepe’ye IŞİD’in havan toplarıyla saldırdığını ifade ederek, Irak ordusu ve peşmergenin söz konusu Türkmen toprakları olunca yeterince hızlı ve kararlı davranmadığını iddia etti. Sarıkaya, “Aslında IŞİD’in bu bölgelere saldıracağı istihbaratı geliyor. Ama kimse ya yeterince ciddiye almıyor yada destek sağlamıyor. Irak Ordusu siyasileşti. Bazı katı generallerin halen Türkmenlere yönelik bir tavrı var. IŞİD’e karşı yaşadıklarımız yalnız bırakılan Türkmenlerin kaderi değil, olmamalı. Bu yaşadıklarımız Türkmenlerin kendi güçlü siyasi ve askeri gücünün olması gerektiğini gösteriyor. Bu konuda Türkiye dahil İran ve Irak Hükümetinden de destek bekliyoruz.” şeklinde konuştu.

HEDEF, BAĞDAT’I ÇEVRELEMEK Mİ?

IŞİD, ülkenin batısı ile kuzeybatısında da saldırılar gerçekleştiriyor. Bağdat’a 35 kilometre uzaklıktaki Amiriya el Felluce kasabasını yaklaşık 10 gün önce kuşatan örgüt militanlarının dün taarruza geçtiği, ancak Irak güvenlik güçleri tarafından durdurulduğu bildirildi. IŞİD, bu kasabayı ele geçirmesi halinde başkent Bağdat için ciddi bir tehdit haline gelecek. Örgüt, ağustos ayında katliam yaptığı Irak’ın kuzeybatısındaki Sincar Dağı bölgesinde de yeni bir saldırı başlattı. Reuters’in haberine göre militanlar pazartesi günü bölgede binlerce Iraklı Yezidi sivili kuşattı. Çok sayıda aile yeniden dağlık alanlara kaçtı. IŞİD’in ağustostaki saldırısı sonucu yüz binlerce Yezidi, Suriye ve Kuzey Irak’a kaçmıştı. Kuzey Irak’taki Bölgesel Kürt Yönetimi yetkililerinden Ari Mamşe’ye göre IŞİD, dikkatleri Sincar’a çekerek Kerkük ve Diyala’daki diğer Kürt bölgelerini ele geçirip Bağdat’ı kuşatmayı hedefliyor.