IŞİD'in 2.580 sayfalık arşivi ele geçirildi

IŞİD'in 2.580 sayfalık arşivi ele geçirildi

Diyarbakır'da 26 Ekim 2015'de IŞİD'in hücre evine yapılan baskında terör örgütünün Arapça dökümanları ele geçirildi.

Diyarbakır'da 26 Ekim 2015 tarihinde IŞİD'in hücre evlerine yapılan ve 7 teröristin öldürüldüğü operasyondan sonra yakalanarak, tutuklanan örgütün Diyarbakır sözde emiri Nihat Turan'a ait bilgisayarın bir ihbar sonucu bulunduğu ve hard disklerden çıkan 2 bin 580 sayfalık Arapça dökümanın tercüme edilmeden savcılığa gönderildiği ifade edildi.

Diyarbakır'ın Kayapınar İlçesi'nde 26 Ekim günü IŞİD'in hücre evlerine yapılan operasyonda polis memurları Sadık Özkan ve Gökhan Çakıcı şehit edilirken; terör örgütü üyesi Veysel Argunağa, Cahit Ölmez, Serhat Seyithanoğlu, Ergün Gül, Sıdık Bünül, Orhan Genç ve Ersel Gergüy ölü olarak ele geçirildi. Operasyondan sonra devam eden soruşturma kapsamında gözaltına alınarak, tutuklanan örgütün Diyarbakır sözde emiri olduğu öne sürülen Nihat Turan'a ait bilgisayarın ise operasyondan 8 gün sonra bir ihbar sonucu ele geçirildiği ortaya çıktı.

IŞİD'İN MALZEMELERİ TAŞINIYOR

Soruşturma dosyasındaki ihbar tutanağına göre; 4 Kasım 2015 günü saat 15.20 sıralarında 155 polis imdat telefonunu arayan ihbarcı, plakalarını verdiği 2 aracın IŞİD'e ait malzemeleri taşıdığını söyledi. Tutanağa göre; bir süre sonra arayan ihbarcı araçtaki malzemelerin operasyonun yapıldığı mahallede bir eve götürüldüğünü, malzemeler arasında bilgisayar kasası bulunduğunu ve bunun örgüt için çok önemli olduğunu bildirdi. Olayı araştıran polis, adresin IŞİD'in Diyarbakır sözde emiri Nihat Turan'ın kardeşinin evi olduğunu tespit etti. Belirtilen adrese operasyon yapan polis, Nihat Turan'a ait olduğu belirtilen bilgisayarın iki hard diskine el koydu.

IŞİD EMİRİ'NİN ARŞİVİ TERCÜME EDİLMEDİ

Hard disklerin incelemesinde çok sayıda Arapça döküman çıkarken, bu dökümanların tercüme edilmeden savcılığa gönderildiği ortaya çıktı. Olayla ilgili hazırlanan "Değerlendirme ve Tespit Tutanağı'nda Arapça dökümanların tercüme edilemediği belirtildi. Ebubekir El Bağdadi'ye ait konuşma metinlerinin bulunduğu bilgiyasarda, 2 bin 580 sayfalık Arapça metin ele geçirildi. 17 Aralık 2015 tarihinde savcılığa gönderilen raporda, bilgisayarda IŞİD'in çocuklara yaptırdığı infaz görüntülerinin de çıktığı kaydedildi.

HÜCRE EVİNDE İSTİHBARAT EĞİTİMİ

Gözaltına alınan Nihat Turan'ın aracında yapılan aramada 384 sayfalık örgütsel doküman ele geçirildiği belirtildi. Hazırlanan raporda, çatışma çıkan hücre evinde bulunan dokümanların IŞİD sözde emiri Nihat Turan'ın aracından çıkan belgelerle bire bir aynı olduğu belirtildi. Belgelerde teknik takip ve istihbarat konulu anlatımların bulunduğu kaydedilen raporda, 7 teröristin öldürüldüğü hücre evinde çıkan el yazısı belgelerin de benzer nitelikte olduğu belirtildi. Polis, hücre evinde örgüt üyelerine istihbarat konusunda eğitim verildiğini ve Nihat Turan'ın ise askeri ve ideolojik eğitim verdiğini belirtti.

"IŞİD İLE ALAKAM YOK"

Soruşturma kapsamında tutuklanan IŞİD'in Diyarbakır emiri Nihat Turan ifadesinde örgütle ilişkisini inkar ederek mobilya ve dekorasyon işi yaptığını söyledi. Ak Parti'ye ilgisinin olduğunu, üye kaydının olup olmadığını bilmediğini belirten Turan, şöyle dedi:

"Geçmişte dayımın encümen adaylığı için mitinglere katıldım. 2010 yılında El Kaide soruşturmasında tutuklanıp serbest kaldım. DAEŞ ile alakam yok. Örgütsel içerikli toplantı düzenlediğim, çatışma bölgesine eleman temin ettiğim doğru değil. Öldürülen kişileri tanımıyorum. DAEŞ'in ülkemizdeki faaliyetleri hakkında bilgim yok. Çatışma çıkan evde hiç oturmadım. PKK tarafından hedef haline getirildim. Bu nedenle can güvenliği açısından kardeşim bana ev tuttu. PKK örgütünün gençlik yapılanması YDGH tarafından yakalandığım yerde infaz edilmem konusunda çağrılar yapıldı. Bunun üzerine tedbir almaya başladım. Aracımda bulunan silah benimdir. Bu tabancayı Diyarbakır'da meydana gelen 6-8 Ekim olaylarından sonra kendimi PKK'dan korumak için aldım. İllegal hiç bir faaliyet içinde olmadım."

IŞİD'in 2.580 sayfalık arşivi ele geçirildi

DHA