IŞİD'in faturası ağır oldu !

IŞİD'in faturası ağır oldu !
Güncelleme:

IŞİD'in ırak'taki yaptığı olaylar Türkiye ekonomisini de etkiledi.

IŞİD'in Irak'taki faaliyetleri türkiye ekonomisini de vuruyor. 10 Haziran-20 Temmuz arasında Irak'a yapılan ihracat, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 35 geriledi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ve beraberindeki heyeti makamında kabulünde Irak pazarı ile ilgili açıklamalar yaptı.

Irak'taki gelişmelerle ilgili ihracatçılarla bir araya gelerek toplantı yaptıklarını anlatan Zeybekci, yaptıkları toplantının ardından Irak'a yönelik endişelerinin büyük ölçüde ortadan kalktığını ifade etti.
      
Dünyada hiçbir ülkenin, "kültür coğrafyası" dedikleri bu alan içinde Türkiye kadar pozitif özelliklere sahip olmadığını ve olamayacağını vurgulayan Zeybekci, "Bizim oradaki dinamiklerimiz son derece güçlü. İnşallah 10 Haziran'dan itibaren Kuzey Irak'la ilgili yaşadığımız ihracatla ilgili olumsuzlukların, yakın zamanda toparlamaya başlayacağını, ertelenen satın alım taleplerin ve ihtiyaçlarının çok yüksek bir şekilde yeniden talep edilmeye başlanacağını görüyoruz" diye konuştu.
      
Irak'a ihracat yüzde 35 geriledi

Irak'taki sorunlar nedeniyle 10 Haziran'dan bu yana, söz konusu ülkeye yapılan ihracattaki düşüşün, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 35 seviyesinde olduğunu belirten Zeybekci, "Yani 10 Haziran ile 20 Temmuz arasındaki 2013 rakamları ile 2014 rakamlarını kıyasladığımız zaman, sadece Irak'la ilgili ihracatımızda yüzde 35 seviyesinde bir gerileme var. Toplamda baktığımız zaman ise yıl sonu itibarıyla bu gerilemenin toparlanacağını düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

      
Yıl sonu itibarıyla da Türkiye'nin Irak'a olan ihracatı yüzde 35 seviyesinde düşerse, ihracatta bu ülkeden kaynaklanan 2,5 milyar dolarlık bir düşüş yaşanabileceğini anlatan Zeybekci, sözlerini şöyle tamamladı:
      
"Böyle de olmayacak arkadaşlar. Çünkü Irak'ın ihtiyaçlarını başka yerden tedarik etmesi mümkün değil. Ayrıca, Irak'taki tüketim alışkanlıklarındaki Türk ürünleri ve markaları, rekabet edilemez bir itibar kazanmış durumda. Başka ülkelerden gelen ürünlerle yer değiştirmesi oldukça zor. Onun için böyle bir avantajımız var. Biz bunu ertelenen bir talep olarak görüyoruz ve önümüzdeki günlerde ortadan kalkacaktır diye düşünüyoruz."