Işidin Irak Ve Suriyedeki Süryanilere Saldırısına Midyatta Protesto

Işidin Irak Ve Suriyedeki Süryanilere Saldırısına Midyatta Protesto

MARDİN'in Midyat İlçesi'nde yaşayan Süryaniler, IŞİD'in ele geçirdiği Irak'ın Musul kenti ile diğer bölgelerde Süryanilere karşı yapılan saldırıları protesto etti.Midyat Süryani Dernekler Federasyonu (SÜDEF), Süryani Kadın Merkezi (SURKADİM),...

MARDİN'in Midyat İlçesi'nde yaşayan Süryaniler, IŞİD'in ele geçirdiği Irak'ın Musul kenti ile diğer bölgelerde Süryanilere karşı yapılan saldırıları protesto etti.

Midyat Süryani Dernekler Federasyonu (SÜDEF), Süryani Kadın Merkezi (SURKADİM), Bethzabday (İdil) Süryani Kiliseleri Vakfı üyeleri ile Süryani vatandaşlar, Irak ve Suriye'de Süryanilere karşı yapılan saldırıları kınadı. Protestoda IŞİD'in ele geçirdiği Irak'ın Musul kentinde, Hıristiyanları belirtmek için evlerini Arapça, 'N' (Nasrini) harfiyle işaretlemesine dikkat çekmek için Hıristiyan yazılı dövizler ile 'Ninova ve Gozarto'da soykırıma izin vermeyeceğiz' yazılı pankart taşıdı.

Avrupa Süryaniler Birliği (ESU) Türkiye Temsilcisi Tuma Çelik, Irak'ın Ninova, Suriye'nin Kobane ve Filistin'in Gazze bölgelerinde bir insanlık dramı yaşandığını söyledi. Israil'in Filistin halkına karşı saldırılarını durdurmasını isteyen Çelik, IŞİD'in Hıristiyan Süryanileri düşman ilan ettiğini ve Musul'da başta Hıristiyanlara olmak üzere etnik ve dini farklılıklara karşı zulüm yapmaya başladığını söyledi. Çelik, şöyle dedi:

"Kiliseleri yakıp yıktılar, dini sembollere hakaret edip tahrip ettiler, ev ve iş yerlerine el koyup, bütün Hıristiyanları din değiştirmeye zorladılar ve bunları kabul etmeyenleri de yerlerinden yurtlarından sürdüler. Hıristiyan halklara yapılan bu uygulamaların benzeri Ezidi, Şebek, Şii ve diğer gruplara karşı da yapıldı. IŞİD'in Musul'daki zulmü ve dini-etnik temizlik politikaların hala devam etmektedir. IŞİD ve diğer kökten dinci örgütler, Suriye'de de, Kürt, Süryani ve Ermeni başta olmak üzere birçok etnik gruba karşı saldırıları her gün biraz daha yoğunlaşmakta ve katliamlar yapmaktadır. Dini liderleri, rahibeleri, kadın ve çocukları, sefil insanları kaçırmakta ve topluma korku salmak için halkın gözleri önünde barbarca öldürmektedir. Kobane'de son aylarda büyük bir katliam provası yapılırken maalesef birçok kişi ve kurum Musul'da Kobane'de yaşananları seyretmekle yetinmektedir."

Süryani halkının daha önce defalarca soykırım ve katliamlardan geçirildiğini söyleyen Çelik, başka soykırım tehlikesini durdurmak için seslerini duyurmaya çalıştıklarını anlattı. Çelik, "IŞİD ve benzeri güçlerin yaptığı baskı ve insanlık dışı uygulamaları lanetliyor ve nefretle kınıyoruz. Türkiye hükümetini de, IŞİD'in yaptıklarına göz yummaktan vazgeçmeye ve Musul'daki kardeşlerimize yapılan zulmü durdurmak için girişimlerde bulunmaya davet ediyoruz."

FOTOĞRAFLI