IŞİD'in ne kadar toprağı var ?

IŞİD'in ne kadar toprağı var ?
Güncelleme:

ABD, IŞİD'in Hırvatistan'ın yüz ölçümü kadar bir toprağa hükmettiğini açıkladı

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon Sözcüsü John Kirby, Suriye'nin yaklaşık yarısına hakim olan IŞİD'in sadece Irak'ta 55 bin kilometrekareyi kontrol ettiğini açıkladı. Bu sayı hemen hemen Orta Avrupa ülkelerinden Hırvatistan'ın yüzölçümüne tekabül ediyor.

Kirby, Pentagon'daki basın toplantısında, IŞİD'in şu anda 20-30 bin kadar savaşçısı olduğunu ama gelip-gidişler nedeniyle bu rakamların değiştiğini kaydetti.

IŞİD'in, Irak'ta kontrol ettiği alanın toplamda yaklaşık 700 kilometrekaresini kaybettiğini belirten Kirby, Irak'ta özellikle kuzeydeki bölgelerin tekrar alındığını ve burada sahada bir güç olarak Peşmergelerin bulunmasının etkili olduğunu dile getirdi.

Kirby, Irak'ta, boş araziler hariç "değerlendirme" yapılmaya değer noktalardaki araştırmalarına göre, şu anda IŞİD'in 55 bin kilometreyi kontrol ettiğini, bunun karşılığında Irak hükümetinin 77 bin kilometrekare, Kürt güçlerinin de 56 bin kilometrekareye sahip olduğunu bildirdi.

Kirby, ancak bu tür rakamların mücadelenin kazanılıp-kazanılmamasında bir kriter olmadığına da işaret etti.

SURİYE'NİN YARISINA HAKİM: 10 Ocak 2015 tarihinde hazırlanan bu haritada; IŞİD kontrolündeki bölgeler kırmızı renkle gösteriliyor.

EL KAİDE'DEN FARKI...

IŞİD'i El Kaide'den farklı kılanın belirli toprağı kontrol etmeleri ve yönetim ve halifelik gibi amaçlarının bulunması olduğuna dikkati çeken Kirby, ancak IŞİD'in artık çoğunlukla savunma pozisyonuna geçtiğini ve mevcut toprağı ile tedarik yollarını korumaya çalıştığını aktardı.

Kirby, aynı zamanda artık IŞİD'in daha fazla saklanmaya başladığını, bu nedenle de hava saldırılarının biraz daha az olduğunu ifade etti.

IŞİD ile mücadele kapsamında Suriyeli muhaliflerin eğitilmesine de değinen Kirby, henüz eğitilecek muhaliflerin seçim sürecinin aktif olarak başlamadığını söyledi.

ABD Merkez Komutanlığı Özel Kuvvetler Komutanı Tümgeneral Michael Nagata ile ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi Daniel Rubinstein, 12-13 Ocak tarihlerinde ılımlı Suriyeli muhalifler ve sivil toplum liderleriyle programı ele almak üzere İstanbul'da bir araya gelmişti.

Nagata'nın Suriyeli muhaliflerle bu toplantısının bir nedeninin de ılımlı muhalifleri daha iyi tanıma ve onlara ABD'nin yaptıklarını anlatma amacı taşıdığını belirten Kirby, toplantıda muhaliflerin seçimi noktasında bir sonuca varmadıklarını ifade etti.

TAKVİMİ AÇIKLADI

Kirby, her şey yolunda giderse eğitim için ılımlı muhalifleri belirleme sürecinin 3-5 ay alabileceğini, baharda başlaması planlanan eğitimlerin ise 6-8 ay süreceğine işaret ederek, her şey yolunda giderse, eğitilmiş Suriyeli muhaliflerin Suriye'ye dönmesinin yıl sonunu bulacağını kaydetti.

Ilımlı Suriyeli muhaliflere eğitimin bir amacınını da liderliği öğretmek olduğunu dile getiren Kirby, "İyi liderleriniz olduğu zaman daha fazla takipçi çekebilirsiniz" dedi. Kirby, bunun da kendilerinin savaşçı seçim sürecine daha fazla katkı sağlayabileceğini bildirdi.

Bunun yanında, Irak'ta Erbil'in de bugün dahil olmasıyla, El Esed, Taci Kampı ve Bismayah olmak üzere dört noktada, Irak güçleri ve Peşmergeler olmak üzere toplam 3 bin 600 kişiye eğitim verildiğini bildiren Kirby, bu eğitimlere diğer bazı koalisyon ülkelerinin de katkı sağlamasını beklediklerini anlattı.

Bu noktada, Erbil'de 100, El Esed'de 600, Kamp Taci'de 1,600, Bismayah'ta 1,300 Iraklı güç ve Peşmergeye eğitim veriliyor.