''IŞİD'in sır eylemini MİT biliyordu''

''IŞİD'in sır eylemini MİT biliyordu''
Güncelleme:

İngiliz Telegraph gazetesi IŞİD'in Türkiye'deki eyleminden MİT'in haberdar olduğunu iddia etti.

Türk medyasına yansımayan IŞİD eylemini İngiliz Daily Telegraph gazetesi ifşa etti. Gazetenin iddiasına göre IŞİD, Türkiye'de Suriyeli muhalif lideri kaçırmaya çalıştı. Vurulan muhalif komutanın öldüğü iddiaları da var. Dahası MİT herşeyi adım adım izlemiş.

Daily Telegraph gazetesindeki haberde, Suriyeli muhalif örgütlerden "Thuvar Rakka"nın komutanı Ebu İsa'nın, Şanlıurfa'da IŞİD militanları tarafından kaçırılırken vurulduğu belirtildi.

Buna göre oğlu Ammar ile geçen Cuma günü Türk yetkililerle görüşmeye giden Ebu İsa'nın, eve dönerken aracının önü IŞİD tarafından kesildi. Komutan ve oğlu, dört silahlı adam tarafından araçtan çıkarılıp götürüldü.

IŞİD MİLİTANLARIYDI

Gazeteye bilgi veren Ebu İsa'nın yardımcılarından Ahmet Abdül Kader, iki militanın yüzünün gözüktüğünü ve bu kişilerin IŞİD üyesi olduğunu bildiğini öne sürdü.

Habere göre komutan ve oğlu Suriye'ye kaçırılmaya çalışıldı. Ancak Türkiye'nin son aylarda sınırdaki güvenliği artırması ve IŞİD'e çalışan kaçakçılardan birinin yakalanması ve planı güvenlik yetkililerine anlatması nedeniyle, komutan kaçırılamadı.

ÖLDÜĞÜ SÖYLENİYOR

Bahsedilen kaçakçının vurulan Ebu İsa'yı Şanlıurfa'da bir hastaneye bıraktığı ifade edildi. Gazete, komutana ulaşamadığını ancak komutanın öldüğü söylentisinin dolaştığını yazdı.

MİT BİLİYORDU İDDİASI

Thuvar Rakka'nın Kobani'de IŞİD'e (Irak Şam İslam Devleti) karşı savaştığı ve bu nedenle Ebu İsa'nın uzun süredir IŞİD'in hedefinde olduğu kaydedildi.

Habere göre Thuvar Rakka'ya bağlı militanlar, ABD öncülüğündeki eğitim programı çerçevesinde Türkiye'deki kamplarda eğitilecek ve Suriye'de IŞİD'le savaşacaktı.

Ebu İsa'nın aracının şoförünün ve kaçırma girişiminde bulunan dört militanın Türkiye tarafından gözaltına alındığı öne sürüldü.

Haber şöyle devam ediyor:

Komutanın yardımcısı Ahmet Abdül Kader, MİT'e (Milli İstihbarat Örgütü) gidip IŞİD militanı olan kişilerin adını verdiğini, ancak MİT'tekilerin kendisine "Merak etme, biz onları takip ediyoruz" cevabını verdiğini söylüyor. Ancak Kader, bu militanların tutuklanmadığını belirtiyor.

6 BİN CİHATÇI GERİ GÖNDERİLDİ

Batılı radikallerin Türkiye üzerinden Suriye'ye geçmesi ise hala bir tartışma konusu olduğu vurgulanan haberde, Türkiye'den üst düzey bir yetkilinin şu ifadelerine yer veriliyor:

"Eğer bizi önceden böyle bir kişi konusunda uyarırlarsa, gereğini yaparız. Ama hukuki bir dayanak lazım. Kimseye 'Sakalın yüzünden ülkeye giremezsin' diyemeyiz."

Yetkilinin bu konuda işbirliğinin arttığını ve şimdiye kadar Türkiye'ye girmeye çalışan 6 bin cihatçının geri gönderildiğini söylediği belirtiliyor. Ayrıca yetkilinin son aylarda yaklaşık 1000 IŞİD militanının takip edildiğini, tutuklandığını ve hatta bazı durumlarda sınırdışı edildiği sözlerine de yer veriliyor.