İslam karşıtı eylem yaptılar !

İslam karşıtı eylem yaptılar !
Güncelleme:

ABD'nin Arizona eyaletinde bir grup İslam karşıtı eylem yaptı. Eylemde Müslümanlar ile karşıt görüşlüler sözlü çatışma yaşadı.

Arizona eyaletindeki Phoenix kentinde İslam Cemaati Merkezi önünde toplanan grup İslam karşıtı eylem yaptı. Aralarında silah taşıyanların da bulunduğu grup, Texas'taki Hz. Muhammed konulu karikatür yarışmasına yönelik saldırıyı gerekçe gösterdi.

ABD ’nin Arizona eyaletindeki Phoenix kentinde bir caminin önünde toplanan yaklaşık 200 kişilik grup, İslam karşıtı protesto gerçekleştirdi. 

Aralarında silahlı kişilerin de bulunduğu grup, İslam Cemaati Merkezi önünde toplandı. Irak’ta savaşan eski bir ABD askerinin düzenlediği protestoda, Hz. Muhammed karikatürleri ve İslam’a hakaret eden pankartlar açıldı. Herhangi bir çatışma yaşanmayan eylemin ardından grup caminin önünden ayrıldı.

ESKİ ASKER DÜZENLEDİ

Jon Ritzheimer adlı asker Facebook hesabından bu etkinliğin, “Texas eyaletinde Hz. Muhammed konulu karikatür yarışmasına yönelik silahlı saldırıya yanıt olduğunu” yazdı.

Merkezin, saldırıyı gerçekleştiren kişilerin burada ibadet etmesi nedeniyle seçildiğini söyleyen Ritzheimer, Müslümanlardan saldırı beklediklerini söyledi; herkese ‘anayasal haklarını kullanarak etkinliğe silahla gelme’ çağrısı yaptı. Facebook üzerinde 900’den fazla kişinin katılımını onayladığı etkinliğe önlem olarak çevik kuvvet polisi geniş bir güvenlik kordonu oluşturdu.

BAŞKA BİR GRUP TOPLANDI

Polis caminin etrafında güvenlik önlemleri aldı. Eylemciler İslam’a karşı sloganlar atarken, yaklaşık 250 kişilik başka bir grup kısa sürede caminin önünde toplanarak eylemcilere tepki gösterdi. İncil’e gönderme yapan grup, “Komşunu sev” sloganı attı. Taraflar arasında karşılıklı sözlü çatışmalar yaşandı, polis tarafların arasına girdi.

'İSLAM'I ABD'DEN SİLMEK İSTİYORLAR'

2005 ve 2008 yıllarında Irak’ta görev yapan eski asker Ritzheimer, amaçlarının “İslam’ın rengini belli etmek” olduğunu söyledi.

Merkezin başkanı Usama Şami, camiye ibadet için gelen Müslümanlara protestocularla tartışmaya girmeme çağrısı yaptı. Şami, “Yanlışa yanlışla değil, merhamet, hoşgörü ve iyilikle karşılık vermememiz gerektiğini hatırlamalıyız” dedi.

Amerika ve İslam İlişkileri Konseyi’nin Arizona eyalet sorumlusu İmran Sıddıki, eylemin son zamanda yayılan “İslam karşıtlığı salgınının” bir parçası olduğunu söyledi. Sıddıki, “Yanlış anlamayın, ‘ABD'yi radikal İslam’dan temizleyeceğiz’ demiyorlar. ‘ABD'den İslam’ı sileceğiz’ diyorlar” dedi.

'NEFRET GRUBU'

Texas'taki yarışmayı düzenleyen kuruluşun başkanı Pamela Geller, ABD genelinde İslam karşıtı eylemleriyle tanınıyor. Daha önce Dünya Ticaret Merkezi yakınlarında İslam merkezi kurulmasını engelleme için kampanya yürüten Geller, birçok kentte de toplu taşıma araçlarında İslam karşıtı ilanlar yayınlatmıştı.

"Amerika'nın İslamlaşmasına dur deyin" (SIOA) grubunun da başkanlığını yürüten Geller, 2013 yılında aşırı sağ bir grubun eylemine katılmak istediği İngiltere'ye alınmamıştı. Geller'ın başkanlığını yaptığı iki kurum da "Southern Poverty Law Center" adlı sivil özgürlükleri savunan kuruluş tarafından "nefret grubu" olarak nitelendiriliyor.

TEPKİ OLARAK YARIŞMA DÜZENLEMİŞLERDİ

Ocak ayında Hz. Muhammed karikatürlerinin yayımlandığı Charlie Hebdo dergisinin Paris’teki binasına saldırı düzenlenmişti. 12 kişinin öldüğü olayı gerçekleştiren Şerif ve Said Kuaşi kardeşler, Yemen El Kaidesi'ne bağlı olduklarını açıklamıştı.

Şubat ayında da Danimarka’nın başkenti Kopenhag'da İslam ve ifade özgürlüğü konularını tartışmak üzere yazarlar, sanatçılar ve siyasetçilerin toplandığı bir kafeye silahlı saldırı düzenlenmişti. Ardından da bir sinagoga saldırılmıştı. Saldırılarda iki kişi hayatını kaybetmiş, beş polis yaralanmıştı.

Saldırılara tepki olarak 3 Mayıs’ta ABD’nin Texas eyaletinde Hz. Muhammed karikatürü çizim yarışması düzenlenmişti. Etkinliğe saldırı girişiminde bulunan iki silahlı saldırgan öldürülmüştü. Phoenix Müslüman cemaati lideri, saldırganların ikisinin de eyleme hedef olan camide ibadet ettiğini doğrulamıştı.

Etiketler abd cami islam arizona