İslam karşıtı grupta büyük kriz

İslam karşıtı grupta büyük kriz
Güncelleme:

İslam karşıtı eylemlerle büyük yankı uyandıran PEGİDA grubunda büyük kriz yaşanıyor.

Almanya'nın Dresden kentinde Ekim ayından beri düzenlediği İslam ve yabancı karşıtı eylemlerle adını duyuran "Batı'nın İslamlaşmasına Karşı Vatansever Avrupalılar" (PEGIDA) hareketinin yönetiminde deprem yaşandı.

 PEGIDA sözcüsü Kathrin Örtel tüm görevlerinden istifa etti. PEGIDA hareketinin en çok tanınan isimlerin başında gelen Örtel'ın yanı sıra üç yönetim kuru üyesinin daha görevini bıraktığı açıklandı.

Stern Dergisi'nin haberine göre, yabancı ve İslam karşıtı PEGIDA hareketindeki istifa depremi, daha önce tüm görev ve sorumluluklarından istifa eden Lutz Bachmann yüzünden yaşandı.

PEGIDA hareketinden istifa ettiği halde yönetim üzerinden etkili olmak isteyen Bachmann'a tepki gösteren Örtel, istifasını sundu. Örtel'e destek sunan üç üye de görevini bırakınca, "PEGIDA dağılıyor mu" sorusu gündeme geldi.

Geçtiğimiz hafta sosyal medyada yabancılara hakaret eden ve Hitler'e benzeyen bir fotoğrafını yayınladığı için hakkında savcılığın soruşturma başlattığı PEGIDA Hareketi'nin en önemli ismi Bachmann istifa etmişti. 12 kişilik yönetim kurulunda yaşanan istifalar sonucunda yedi üye kaldı.

SALDIRILAR İKİYE KATLANDI

Hürriyet'in haberine göre Almanya'da "Batı'nın İslamlaşmasına Karşı Vatansever Avrupalılar" (PEGIDA) adlı hareketin ekim ayında Dresden'de gösterilere başlamasından sonra ülkede yaşayan yabancılara karşı saldırıların, gösteriler öncesindeki döneme göre en az iki kat arttığı bildirildi.

Alman Birinci Televizyon Kanalı'nda (ARD) yayınlanan "Report Mainz" adlı programın yaptığı araştırmaya göre, PEGIDA eylemlerinin başladığı 20 Ekim'den önceki üç ayda Almanya genelinde sığınmacılara ve göçmenlere karşı toplam 33 saldırı yapılmışken, 20 Ekim 2014'ten sonra bu sayı 76'ya çıktı.

Araştırma için 20 Temmuz-19 Ekim ve 20 Ekim-20 Ocak aralıklarındaki ajans, gazete, radyo ve televizyon haberleri, ayrıca yerel eğitim, uyum ve demokrasi merkezlerinin verileri değerlendirildi.

Bu değerlendirmeye göre, PEGIDA eylemlerinin başladığı 20 Ekim'den sonraki üç aylık dönemde, bu tarihten önceki üç aylık döneme göre yabancılara karşı şiddet olaylarının yaklaşık yüzde 130 arttığı görüldü.

Berlin Hür Üniversitesi Siyaset Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Hajo Funke, PEGIDA'nın göçmenlere, özellikle Müslümanlara karşı şiddet uygulanması yönünde bir hava oluşturduğunu belirterek, "Zayıflara yönelik şiddetin yüzde 100'ün üzerine çıkması ülke ve hepimiz için utanç vericidir" dedi.