Isparta İli Ve Çevresi İçin Ulaşılabilirlik Konferansı

Isparta İli Ve Çevresi İçin Ulaşılabilirlik Konferansı

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün desteğiyle Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Engelliler Araştırma ve Uygulama Merkezi (ENMER) tarafından "Isparta İli ve Çevresi için Ulaşılabilirlik" konulu konferans d

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün desteğiyle Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Engelliler Araştırma ve Uygulama Merkezi (ENMER) tarafından "Isparta İli ve Çevresi için Ulaşılabilirlik" konulu konferans düzenlendi.

SDÜ Prof. Dr. M. Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen konferansta ENMER Müdürü Prof. Dr. İsmail Hakkı Akçay, resmi verilere göre Türkiye'de 8.5 milyonu aşkın engelli vatandaşın olduğunu söyledi. SDÜ Engelliler Araştırma ve Uygulama Merkezi olarak engelliliğin önlenmesi ile ilgili akademik ve bilimsel çalışmalar yaptıklarını belirten Akçay, "İnsanoğlu var oldukça doğum, hastalık, kaza, iş kazası ya da savaşlar nedeniyle devam edecek olan engellilik ile barışık bir şekilde yaşamayı öğrenmesi

gerekir. Engelliler ile engelli ailelerinin yaşam standartları ile kalitelerini arttırmayı kendimize misyon edinmiş bulunmaktayız" diye konuştu.

SDÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu, doğduğu aileyi, cinsiyetlerini ya da vücut ölçülerini belirleme yetki ve iradesine sahip olmayan insanların engellerle de yaşamayı öğrenmesi gerektiğini vurgulayarak "Yasal düzenlemeye gerek kalmadan engelli vatandaşlarımızı bir parçamız olarak görmemiz gerekir. Hayat bir sınavdır. Makro ya da modernizm kokan düzenlemeler yapmadan, onlarla mutlu olabilmeliyiz" dedi.

Engellilere ilişkin her anlamda bireysel, kurumsal, mikro ve makro planlama itibariyle mutluluk stratejileri geliştirilmesi gerektiğinin altını çizen İbicioğlu, her insanın bir engelli adayı olduğunu ve her engelli bireyin yaşamını mutlu bir şekilde sürdürebilmesi için gerekli olan sosyo-ekonomik ve teknolojik altyapının sağlanması gerektiğini vurguladı.

"İnsan yaratılmışsa, her türlü hürmete layıktır" diyerek SDÜ'de yeşil kampüs uygulaması başlatıldığını belirten İbicioğlu, hiçbir engellinin fiziksel, teknolojik ya da bürokratik anlamda sıkıntı yaşamaması gerektiğini ve SDÜ'nün engellilerin toplumsal hayata daha fazla katılım sağlamaları amacıyla pek çok faaliyet yürüttüğünü söyledi.

Açılış konuşmalarının ardından Rektör Prof. Dr. Hasan İbicioğlu'na Merkez Müdürü Prof. Dr. İsmail Hakkı Akçay tarafından teşekkür plaketi verildi.