İsrail'de maliyet korkusu !

İsrail'de maliyet korkusu !
Güncelleme:

Havayolu şirketlerinin İsrail'e olan seferlerini iptal etmesinin ardından İsrail'i korku sardı.

Kassam Tugaylarının yaklaşık 10 gün önce, uluslararası havayolu şirketlerine çağrı yaparak “seferlerinizi durdurun burası artık iniş yapılabilecek güvenlikte değil” mesajı yankı buldu ve İsrail'e tüm uçuşlar durduruldu. İsrail Sivil Hava İdaresi’nin yaptığı açıklamaya göre sadece dün akşamdan itibaren 80 sefer iptal edildi. THY’nin de aralarında bulunduğu sefer iptalleri İsrail'i endişelendirdi.

İsrail Cumhurbaşkanı, "Küresel olarak alınan boykot kararı teröristlere verilmiş büyük bir hediye ve terörizme destektir” derken bu kararın füze atılmasını teşvik edeceğini iddia etti.

Ayrıca İsrail kaynaklarına göre İsrail'de, Havaalanları'na düzenlenen saldırılar nedeniyle 280 bin turist kaybedildi ve 500 milyon dolar zarar edildi.
 
SAVAŞIN MALİYETİ NE KADAR?

YNet'in haberine göre İsrail'in Gazze'ye saldırısından ve Gazze'den İsrail topraklarına roketlerin fırlatılmaya başlamasından bu yana İsraillilerden yaklaşık 100 tazminat talebi oldu. İsrail Vergi Otoritesi, operasyon sırasında güney İsrail'in gördüğü zararı yaklaşık 10 milyon şekel ($2.9 milyon) olarak hesaplıyor. Kabine, operasyondan önce çağırılmış 15 bin yedek askere 40 bin askerin daha eklenmesini onaylamıştı. Bir yedek askerin günlük ödemesi 175 dolar. "Demir Kubbe" savunma kalkanının her bir füze engellemesinin maliyeti 50 bin dolar. Askeri maliyetlerin yanı sıra savaş özel sektörü de etkiliyor. Son iki günde yatırım fonlarından 291 milyon dolar değerinde nakit para çekildi. 2006'daki Lübnan savaşının günlük maliyeti 101.8 milyon dolar, toplam maliyeti 3.26 milyar dolardı. 2008-09 kışında yaşanan Gazze saldırısı İsrail'e toplamda 1.04 milyar dolara maloldu.