İşsize 2.000 TL maaş geliyor

İşsize 2.000 TL maaş geliyor

İşsizlik maaşı ile ilgili düzenlemede ayrıntılar netleşiyor.

İşsizlik maaşının 16 ay ve 2 bin TL'nin üzerine çıkarılması gündemde. Asgari ücretin net 1.300 lira ve brüt 1.647 lira olmasından sonra işsizlik maaşlarında da artış oldu. Buna göre 2016 yılında en düşük işsizlik maaşı 658,8 liraya, en yükseği de 1.317,6 liraya yükseldi. İşsizlik maaşı brüt ücretin yüzde 40'ı kadar oluyor. Asgari ücretin üzerinde maaş alanlar için ise yüzde 80'inden fazla olamıyor. Hükümet, işsizlik maaşında çıtayı yükseltecek. 

ŞARTLAR ESNİYOR
İşsizlik maaşı ile ilgili 6 önemli adım atacak olan hükümet, hem işsizlik maaşından yararlanma koşullarını esnetecek, hem işsizlik maaşı süresini uzatacak, hem de işsizlik maaşına kademeli artış getirecek. Yapılacak düzenleme ile, primi yüksek yatanlar işsiz kaldığında daha fazla para alacak. Edinilen bilgiye göre, işsizlik maaşında tavanın 2 bin liraya çıkması bekleniyor. Takvim'in haberine göre, son 3 yılda 600 gün sigortalılık şartının 100 güne, son 4 aydaki sigortalılık şartının ise bir aya indirilmesi de planlanıyor. İşsizlik maaşı süresi de 10 aydan 16 aya çıkacak. Şu anda en fazla 10 ay maaş alınabiliyor. 

HERKESE İŞ BULUNACAK
Çalışmaların devam ettiğini söyleyen yetkililer yüksek işsizlik maaşını çalışmayı engellemeyeceğini belirterek, "İŞKUR gerekli tedbirleri alacak. İŞKUR'a kayıt olmadan zaten maaş alınamayacak. Maaş alınırken iş bulunduğunda vatandaş eğer işe gidip başlamazsa belli şartlarda maaşı kesilecek. O yüzden daha çok çalışmayı teşvik eden bir sistem olacak" dedi. İşsizlik maaşı süresince vatandaşlar hastanelerden de yararlanabiliyor ve bakmakla yükümlü olduğu yakınlarını da hastaneye götürebiliyor. İşsizlik maaşı alanların Genel sağlık Sigortası primlerini devlet ödüyor. Bu yüzden ekstre ödeme yapmalarına gerek kalmıyor...