İstanbul Boğazı'na bir gökdelen daha

İstanbul Boğazı'na bir gökdelen daha

İstanbul Boğazı'na nazır yükselen gökdelenlere bir yenisi daha eklendi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başbakanlığı dönemindeki talimatıyla Çamlıca’ya yapılan caminin silüetine 160 m. yükseklikte bina girdi…

Sözcü gazetesinden İsmail Şahin'in haberine göre “Şehirlerimiz mahvoldu, gasp edildi. Çok yüksek binalar inşa etmeyi maharet sayıyorlar. Ben yüksek bina inşa etmeyi doğru bulmuyorum. Bizim mimarimizde bu yok.” Bu sözler Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ait. Ancak onun 11 yıllık başbakanlığı döneminde İstanbul, Ankara ve İzmir çok katlı binalarla doldu. Özellikle İstanbul’un her iki yakasında Boğaz’a komşu ilçelerde yükselen yapılarla kent yeni bir görünüme büründü. İstanbul’un silüeti değişti. İşte bunun son örneği:

İLÇENİN EN YÜKSEK BİNASI

Erdoğan’ın “İstanbul’un her yerinden görünecek” talimatıyla Çamlıca Tepesi’ne ‘Cumhuriyet tarihinin en büyük camisi inşa edilmeye başlanmıştı. Caminin inşaatı tüm hızıyla sürerken, yeni bir gökdelen sorunu ortaya çıktı. Sur Yapı tarafından Ümraniye’de hayata geçirilen 160 metre yüksekliğindeki Exen İstanbul Projesi, Çamlıca Camii’nin 25 metrelik minarelerine fon oldu… İlçenin en yüksek binası olan proje Ümraniye Belediyesi’nin park alanını azaltan, konut yoğunluğunu artıran imar plan değişikliğiyle inşa edilmişti.

ERDOĞAN, 16/9 İÇİN ‘KÜSMÜŞ’TÜ

Bu durum akıllara Zeytinburnu’ndaki 16/9 kulelerini getirdi. 16/9 kuleleri de İstanbul’un tarihi silüetine bir hançer gibi saplanmıştı. Sultanahmet Camisi’nin minarelerinin arasından görünen gökdelenler Erdoğan’ı kızdırmıştı. Erdoğan, başbakan olduğu dönemde yaptığı bir açıklamada, “Sahibiyle konuştum. (Mesut Toprak) Traşlayın dedim. Ama hiçbir şey yapmadılar. O yüzden çok kırıldım, 5 yıldır konuşmuyorum” demişti.