İstanbul filme doyacak

İstanbul filme doyacak

Uluslararası İstanbul Film Festivali 3 Nisan'da kapılarını açacak.

3 Nisan'da başlayacak Uluslararası İstanbul Film Festivali'nin programı açıklandı. 57 ülkeden 243 yönetmen... Yerli, yabancı, yeni, kült, ödüllü, ödülsüz 200'ü aşkın film... Sinemaseverler 15 gün boyunca filmle yatıp filmle kalkacak

İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nın (İKSV), Akbank ana sponsorluğunda düzenlediği 29. Uluslararası İstanbul Film Festivali, 3-18 Nisan'da gerçekleşecek. 57 ülkeden 243 yönetmenin 200'den fazla filmi Beyoğlu'nda Atlas, Yeni Rüya, Beyoğlu, Sinepop, Pera Müzesi sinemaları; Kadıköy'de Kadıköy sineması ve Nişantaşı'nda City's sinemasında izleyiciyle buluşacak. Biletlerde düşük fiyat uygulaması bu yıl da sürüyor: Tam 10 TL, öğrenci ile 65 yaş ve üstü için 7 TL, hafta içi gündüz seans 3.50 TL, Akbank galaları 15 TL, Türk Sineması filmlerinin biletleri ise 3,50 TL'den satılacak. Biletler 20 Mart'ta satışa çıkacak.

Festivalin 'Uluslararası Yarışma' bölümünün ödülü olan 'Altın Lale' bu yıldan itibaren kısa bir süre önce hayatını kaybeden İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Şakir Eczacıbaşı anısına verilecek. İşte 'Altın Lale' için yarışacak 11 film: Surat (Tsai Ming-Liang), Annemi Öldürdüm (Xavier Dolan), Aşkın Son Mevsimi (Michael Hoffman), Gainsbourg (Joann Sfar), Sevdiğim Her Şey (Jacek Borcuch), Matmazel Chambon (Stephane BrizŽ), Akıntıya Karşı (Javier Fuentes), Orijinal Altyazılı (Cesc Gay), Fobidilya (Yoav Paz-Doron Paz), Nowhere Boy (Sam Taylor Wood), Şeylerin Boktanlığı (Felix Van Groeningen).

İki Fransız tek vücutta
JOANN Sfar'ın kendi çizgi romanından uyarladığı 'Gainsbourg'da, Fransız müzisyen Serge Gainsbourg'un Nazi işgali altındaki Paris'teki çocukluğundan 1991'deki ölümüne dek hayatını anlatıyor. Filmde, Gainsbourg ile bir dönem büyük aşk yaşayan Brigitte Bardot'yu, Fransız aktris Laetitia Casta canlandırıyor.

Gurbet Kuşları
FESTİVALİN 'Anılarına' bölümünde, geçen yıl hayata veda eden Türk sinemasının usta yönetmeni Halit Refiğ'in iki filmi gösterilecek. Refiğ'in 46 yıl önce çektiği 'Gurbet Kuşları' ve ABD'de çektiği çok az görülmüş kısa filmi 'Araya Girenler' (The Intercessors) sinemaseverlerle buluşacak.

Selvi Boylum Al Yazmalım
7 Nisan'da Atlas Sineması'nda gerçekleştirilecek özel gösterimde Atıf Yılmaz'ın 1978 yapımı 'Selvi Boylum Al Yazmalım' izleyici karşısına çıkacak. Filmin başrolünü Türkan Şoray ile paylaşan Kadir İnanır da festivalin bu yılki 'Sinema Onur Ödülü'nü alacak.

40 ödüllü tek filmiyle anılacak
2009'UN son günlerinde yaşamını yitiren Ahmet Uluçay'ın 'Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak' filmi de festivalin 'Anılarına' bölümünde gösterilecek. Uluçay, ömrü boyunca teknik ve maddi imkansızlıklar boğuşup, çektiği tek uzun metrajlı filmiyle ulusal ve uluslararası festivallerde 40 ödül almıştı.

ULUSAL YARIŞMA ADAYLARI
FESTİVALİN 'Ulusal Yarışma' ayağında Altın Lale için 11 film yarışacak. 'En İyi Film' 50 bin TL ile ödüllendirilecek. Festival sponsorlarından Efes Pilsen de Uluslararası Film Eleştirmenleri Birliği Jürisi'nin seçeceği 'En İyi Yönetmen'e bir sonraki filminde kullanılmak üzere 30 bin dolar ödül verecek. İşte adaylar: Ben Gördüm (Miraz Bezar), Denizden Gelen (Nesli Çölgeçen), Kıskanmak (Zeki Demirkubuz), Acı Aşk (A. Taner Elhan), Neşeli Hayat (Yılmaz Erdoğan),Karanlıktakiler (Çağan Irmak), Büyük Oyun (Atıl İnaç), Bal (Semih Kaplanoğlu), Vavien (Yağmur-Durul Taylan), Ses (Ümit Ünal) ve Beş Şehir (Onur Ünlü).

Akşam