İstanbul için korkutan deprem uyarısı

İstanbul için korkutan deprem uyarısı

ABD'li ve Türk bilim adamları, İstanbul'da 7 şiddetinde veya daha büyük bir depremin meydana gelebileceğini ortaya çıkarttı.

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) tarafından yapılan bir araştırma, İstanbul açıklarında 7 şiddetinde veya daha büyük bir depremin meydana gelebileceğini ortaya çıkarttı.

Kuzey Anadolu Fay Hattı'ndaki deprem olasılıklarını inceleyen MIT'de görevli ABD'li ve Türk bilim adamları, İstanbul'un 8 kilometre açığında 7 şiddetinde veya daha büyük bir depremin meydana gelebileceğini açıkladı. Fay hattına dair 20 yıllık GPS verilerinin incelenmesi sonucu, İstanbul açıklarında uzun süredir sessiz olan segmentin tehlike arzedebileceği belirtildi. Bir fay hattının bir segmentinin uzun süre sessiz olmasının iki anlama gelebileceğini belirten bilim adamları, bunun, ya sismik boşluğun aktif olmayabileceği ya da segmentin sessizliği potansiyel deprem tehlikesine işaret edebileceğini ifade etti.

İncelemeleri gerçekleştiren bilim adamlarının başında bulunan Michael Floyd, incelenen GPS verilerinin, Marmara Denizi'nin derinliklerindeki bir sismik boşlukta, İstanbul'un 8 kilometre güneybatısında 7 şiddetinde veya daha büyük bir depremin meydana gelebileceğine işaret ettiğini söyledi. Ancak depremin ne zaman gerçekleşebileceğine dair bir tahminde bulunamayacaklarını dile getiren Floyd, İstanbul'un büyük bir kent olduğuna ve çok sayıda eski bina bulunduğuna dikkat çekti. Kuzey Anadolu Fay Hattı ile California Eyaleti'ndeki San Andreas Fay Hattı'nın benzer özelliklere sahip olduğunu belirten Floyd fakat iki merkezdeki binaların sağlamlık açısından birbirine benzemediğini ifade etti.

Bilim adamları tarafından yapılan açıklamada ayrıca, verilerin, İstanbul ve yakınlarındaki şehirler için küçük bir uyarı olarak algılanması gerektiğinin altı çizildi.