İstanbul'a müthiş proje: Central Park geliyor

İstanbul'a müthiş proje: Central Park geliyor

Dünyanın En Büyük Şehir Parklarından Birisi İstanbul’da Kuruluyor

Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından ülkemizde başka bir örneği bulunmayan ve dünyanın en büyük şehir parkları arasına girecek olan Elmalı Şehir Ormanı İstanbul’da kuruluyor. Elmalı Şehir Ormanı, 8 bin 780 dekar yüzölçümü ile Central Park’ın iki katından fazla bir büyüklüğe sahip olacak.

Asya (Elmalı) Şehir Ormanı, Elmalı Gölü çevresinde bulunan 8 bin 780 dekar alan üzerine kuruluyor. Proje ile meşe, kızılçam, sahil çamı ve fıstıkçamı ağırlıklı olan mevcut orman dokusu geliştirilip zenginleştirilerek peyzaj değeri yükseltilecek. Şehir ormanının kapladığı alanın bir bölümü mesire alanı olarak vatandaşların kullanımına uygun hale getirilecek, bir bölümü de yaban hayatına daha müsait hale dönüştürülecek. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü (OGM) tarafından yürütülen proje ile insanların modern şehir hayatının yoğun stresinden arındırılması, çevre bilincinin ve tabiat sevgisinin canlandırılması hedefleniyor.

DÜNYANIN EN BÜYÜK ŞEHİR ORMANLARINDAN BİRİ OLACAK

Dünyanın sayılı parkları arasında bulunan New York’taki Central Park, San Francisco’daki Golden Gate Park, Viyana’daki Wiener Prater, Paris’teki Bois de Boulogne parklarından daha büyük bir alana kurulacak Elmalı Şehir Ormanı, dünyanın en büyük şehir ormanlarından biri olacak. Şehir ormanına yedi kapıdan girilecek ve oradan da her biri çiçek isimlerinden oluşan yedi mesire alanına ulaşılacak. Parkın ortada kalan büyük alanı ise yaban hayatı için düzenleniyor. Çalışmaları devam eden parka ayrıca Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından inşa edilen ve yüzde 80’i tamamlanan suni bir gölet yapılıyor.

Elmalı Şehir Ormanı’nda ses ve hava kirliliğini önleyerek huzurlu ve dingin bir ortam sağlayabilmek için fosil yakıtlı araçlar yerine akülü araçlar kullanılacak. Şehir ormanının içinde 81 ile özgü üretilen mahsul ve mamullerin sergilendiği ve satıldığı bir yöresel pazar da inşa edilecek. Şehir ormanında her türlü şölen ve kutlamaların yapılacağı şölen alanının yanında ayrıca atlarla gezinti yapılabilecek binicilik alanı ile panoramik göl manzarasına sahip seyir köşkü de yer alacak.

Adlarını çiçek isimlerinden alan, her biri farklı temaları barındıracak ve ziyaretçilere eşsiz güzellikler sunacak yedi mesire alanı, Gülistan, Lalezâr, Karanfil, Sümbül, Gelincik, Menekşe ve Çiğdem isimlerinden oluşuyor. Çiçek isimlerinden oluşan bu mesire yerlerinde meraklı ziyaretçilere yenilebilen tıbbi ve boya bitkileri özel bahçelerinde takdim edilecek, ayrıca belirli günlerde bu bitkilerle ilgili olarak seminerler düzenlenecek. Diğer yandan isimlerini aldıkları çiçeklerin tanıtılıp satılabileceği bu mesire yerlerinde her yıl o çiçekle alakalı festivaller düzenlenecek.

KUŞ GÖÇLERİ İZLENEBİLECEK

Şehir ormanındaki yüksek noktalara inşa edilecek olan kuş gözlem kulelerinden göç sırasında kuşları ve akşamları ise mehtabı izlemek mümkün olacak. Ayrıca Elmalı Gölü’nün bir bölümü, yurt içi ve yurt dışı müsabakalara açık bir kano merkezi olarak hazırlanacak.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun üzerinde hassasiyetle durduğu ve yakından takip ettiği Elmalı Şehir Ormanı çalışmaları 2013 yılında başladı. Çalışmaların son hızla devam ettiği şehir ormanı tamamlandığında vatandaşların nefes aldığı ve hoşça vakit geçirebildikleri dünyadaki sayılı mekanlardan biri olacak.