İstanbul'da öğrenci olanın vay haline !

İstanbul'da öğrenci olanın vay haline !
Güncelleme:

İstanbul’da öğrenci olmanın bedeli velilerin dudaklarını uçuklatıyor..

Üniversitelerin öğrenci tercihlerinin belirlenmesi ardından İstanbul’ a şehir dışından çok sayıda öğrenci bekleniyor. İstanbul’da Vakıf Üniversitesine kayıt yaptıracak öğrencilerin tercih yaptıkları bölüme göre 9Bin TL ile 60 Bin TL arasında fiyatı gözden çıkarmaları gerekmekte.

Taraf'tan Anıl Yurdakul'un haberine göre Devlet Üniversitelerinde İkinci öğretim görenlerin harç fiyatları ise 700 lira ile 2 Bin TL arasında değişmekte. Öğrencilerin üniversite kaydından ilk telaşları konaklama derdi. Devlet Yurduna kayıt yaptırmaya hak kazananlar 225 ile 250 TL arasında ödeyecekler. Devlet Yurduna kaydını yaptıramayanlar özel yurt ya da kiralık ev bulma derdinde olacak.

İstanbul’da tek odadan 4 odaya kadar olan özel yurtlarda fiyatlar bu sene 500 TL ile 4 Bin TL arasında, eğer yurtlara erken kayıt yaptırmaz ve yurtlar dolmazsa fiyatlar da büyük bir indirim olmakta. Kiralık evler Kadıköy’de 800 liradan 5 Bin TL arasında, Fatih’ te 900 ile 1500 TL, Şişli’ de ise 1.600 ile 2.800 TL’ye kadar fiyatlar değişmekte. Burs Olanakları Fatura, doğalgaz gibi masraflar ortalama 500 Liraya kadar yükselmekte.

Öğrenciler için mavi kart ise 70 TL. Yemek, okul ihtiyaçları, sinema, tiyatro gibi faaliyetlerle beraber toplam 600 lira civarında masraflar olmakta. Özel Üniversiteler de ÖSYM Bursu, Vakıf Bursu gibi öğrencinin başarısına göre burs olanakları bulunmaktadır. Üniversite öğrencilerinin geçim sıkıntılarından kurtulmak için Devlet Katkısı bursu için başvurularda bulunup burs hakkı kazanamayanlar Katkı Kredisi için başvurabilir, Katkı Kredisi ile devlete borçlanma yöntemiyle burs alabilirler. Ayrıca üniversitelerde çalışma olanakları ile burs kazanma olanakları bulunmaktadır. Birçok firma öğrencinin başarı oranına göre burs vermekte.