İstanbul'da paralel yapı operasyonu ! Yöneticiler de gözaltında...

İstanbul'da paralel yapı operasyonu ! Yöneticiler de gözaltında...

İstanbul merkezli 3 ilde düzenlenen paralel yapı operasyonunda 33 şüpheli gözaltına alındı.

İstanbul merkezli 3 ilde düzenlenen paralel yapı operasyonunda 33 şüpheli gözaltına alındı.

İstanbul Adliyesi Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmada, "Fetullahçı Terör Örgütü/ Paralel Devlet Yapılanması" iddiaları kapsamında faaliyet gösterdikleri ve finansman sağladıkları öne sürülen 7 şirket ve 1 derneğe yönelik İstanbul Merkezli 3 ilde 65 farklı adrese eş zamanlı operasyon düzenlendi.

Edinilen bilgilere göre, 2014 yılında paralel yapı üyelerinin Maltepe'de üs olarak kullandıkları iddia edilen restorandan belge ve suç delilleri kaçıracağı ihbarı üzerine İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından çalışma başlatılmıştı. Çalışma kapsamında, restoran çevresinde şüpheli bir aracı durdurarak arama yapan polis ekiplerinin, 3 bin 500 kişilik isim listesi, bağış makbuzları ve gayri resmi para transferlerinin not edildiği defter ele geçirmesi üzerine teknik ve fiziki takip başlatıldı. Yapılan teknik ve fiziki takip sonucu şüphelilerin yurt dışı bağlantılı olduğu ve yurt dışına yüklü miktarda para kaçırdığı tespit edildi.

Öte yandan, Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) tarafından hazırlanan raporda ise şüphelilerin 15.5 milyon doları bankalar üzerinden Mısır ve diğer ülkelere aktardıkları belirtilirken, Bank Asya'da açılan 6 ayrı hesapta burs ve himmet adına toplanan yaklaşık 8 milyon 700 bin liranın aklandığı öğrenildi.

Ayrıca paralel yapı ile bazı şirketler arasında 60 milyon liralık şüpheli para transferi gerçekleştirildiği ve 2014-2015 Bank Asya'da 4 buçuk milyon liralık usulsüz kredi kullandırıldığı ortaya çıktı.

Yapılan tespitlerin ardından polis ekipleri haklarında gözaltı kararı bulunan 5'i kadın 65 şüpheliyi yakalamak için İstanbul, Konya ve Kırklareli'de belirlenen adreslere operasyon düzenledi. Operasyon kapsamında 33 şüpheli gözaltına alınırken, 7 şirket ve 1 dernekte ise aramaların devam ettiği öğrenildi.

1-20160530084715.jpg

Finans ayağında ise Bank Asya Genel Müdürü Ahmet Beyaz'ın gözaltında olduğu iddia edildi. 

2-20160530084715.jpg

Gözaltına alınan şüphelilerin ev ve iş yerlerinde aramalar yapıldı. Gözaltına alınan şüphelilerden bazıları Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne getirilerek sağlık kontrolünden geçirildi.     

Sağlık kontrolünden geçirilen şüpheliler Vatan Caddesi'ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü yerleşkesine götürüldü.

3-868.jpg

Cihan