İstanbul'da MERS alarmı

İstanbul'da MERS alarmı

İstanbul Haydarpaşa Numune'de MERS alarmı verildi.

Hacdan dönen bir hastanın Haydarpaşa Numune Hastanesi'ne sevk edilmesi ve bu sırada alınan önlemler 'ebola' paniğine yom açtı. Hastaneden yapılan açıklamada ise "Ebola değil MERS tetkiği yapıyoruz" denildi.

Haydarpaşa Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne ebola şüphesiyle getirilen hasta paniğe neden oldu. Hac dönüşü fenalaşan 66 yaşındaki H.E., hastaneye getirilirken hastanenin acil servisi hasta ve ziyaretçilere kapatıldı. Hastane personeli ise maske takarak önlem alınırken hastaneden yapılan açıklamada hastanın Ebola değil, MERS nedeniyle tetkik yaptırılmak üzere getirildiği ve bu sürede ortamın "izole edildiği" belirtildi.

Bu süre içinde vatandaşlar acil servise yaklaştırılmadı.

ÖNCE FATİH SULTAN MEHMET HASTANESİ'NE GÖTÜRÜLDÜ

Cumartesi günü Suudi Arabistan'dan Türkiye 'ye dönen H. E, yüksek ateş ve öksürük sebebiyle fenalaşmıştı. H.E., ambulansla sabah saatlerinde Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne götürüldü.  Burada tedavi edilen H.E., tetkiklerinin yapılması için referans hastane Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne gönderildi. Hastanın hastaneye gelmesinin ardından acil servis, diğer hasta ve ziyaretçilere kapatıldı. Boş durumdaki acil serviste görev yapan hastane personelinin de maske taktığı görüldü.  

Hastaneden yapılan açıklamada ise 66 yaşındaki H.E'nin ebola değil MERS olabileceği belirtildi.

MERS NEDİR?

MERS hastalığı dünyada ilk kez Eylül 2012 yılında tanımlandı. Hastalık Ortadoğu Solunum Sendromu'nun (Middle East Respiratoy Syndrome) kelimelerinin baş harflerinden oluşuyor. Damlacık yoluyla bulaşabilen virütük bir hastalık.
Belirtileri halsizlik, öksürük, balgam, nefes darlığı, ateş, göğüs ağrısı, böbrek yetmezliği . Şok ve akut solunum yolu sıkıntısı sendromuna neden olabiliyor. Bilinen bir tedavisi veya aşısı yok. Özgün bir tedavi yok.

HASTANE: PANİGE GEREK YOK

Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde gözetim altında tutulan H.E.’nin sağlık durumu ile ilgili olarak İstanbul Anadolu Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Doç. Dr. Kemal Memişoğlu bir açıklama yaptı. H.E.’nin üst solunum yolu enfeksiyonu ve akciğer enfeksiyonuna bağlı gözetim altında tutulduğunu ifade eden Doç. Dr. Memişoğlu, "Hastanın kesinlikle ebola olmadığı düşünülmektedir. MERS şüphesiyle tetkikler yapılmaktadır. Alınan örnekler Ankara'ya gönderildi. 2-3 güne kadar sonuçlar belirlenecektir. Hastanın genel sağlık durumu çok iyi. Hastanenin izolasyon merkezinde gözetim altında tutulmaktadır. Toplumumuzun panik olması gereken bir durum bulunmamaktadır. Acil servis hizmete kapatılmadı. Toplum sağlığı açısından 10-15 dakika süren geçici bir izolasyon uygulandı" diye konuştu.