İstanbul'daki o çok değerli araziye otel geliyor

İstanbul'daki o çok değerli araziye otel geliyor

İstanbul'daki ünlü Nispetiye Caddesi boş duran arazi için sonunda karar verildi..

Hürriyet'ten Fatma Aksu'nun haberine göre İkinci Dünya Savaşı sonrasında Naziler’den kaçan mülteciler için Birleşmiş Milletler tarafından bina yapılan arsa üzerinde şu anda herhangi bir yapı bulunmuyor. Kızılay’ın 1978’de arsa için 2008’de açılan 25 yıllık kullanım ihalesini 35.5 milyon Euro’yla Elumatec Makine ve İnşaat firması kazanmıştı. Firma, söz konusu arazi için 6 yıl önce de İBB’ye başvurmuş, 20 Kasım 2009’da İBB Meclis gündemine gelen teklifle, “Konut Alanı”nda kalan kısmın 3 emsal yükseklik serbest yapılanma şartlarında otel alanı olarak planlanması istenmişti. 

1-20160209084317.jpg

Mevcut planda 21.50 metre yüksekliğinde (7 katlı) konut alanında kalan arazi, Eylül 2015’te, yeniden İBB Meclisi gündemine geldi. İmar ve Bayındırlık Komisyonu’nca “Plan bütünlüğünü bozucu ve İstanbul 3 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 6 Nisan 2010 tarihli kararına aykırı nitelikte olduğu” gerekçesiyle arazinin “Ticaret ve Turizm” alanına alınmasına ilişkin plan tadilatı teklifi, oy birliğiyle reddedildi.

a-655.jpg

3 AY SONRA KARAR DEĞİŞTİ

Arazi 15 Ocak’ta, bu kez 13 kat yapılanma şartı ile “Turizm (Otel) Alanı”na alınmasına ilişkin plan değişikliği teklifiyle bir kez daha İBB Meclis gündemine taşındı. Parsele ilişkin 2,5 emsal, 13 kat yapılanma şartlarındaki plan tadilatı teklifine, İmar ve Bayındırlık Komisyonu sonunda, plan notları ilavesiyle imar değişikliğine “Uygundur” görüşü verdi. CHP’li İBB Meclis Üyesi Hüseyin Sağ, “Kızılay’ın adını kullanarak plan değişikliği yapıyorsunuz. Üç ay içinde ne değişti de bina yüksekliği yüzde yüz artırıldı? ” diye sordu. Komisyon, emsali 2.50’den 2.10’a, 13 kat yüksekliğini de 10 kata düşürüp, “Turizm tesisi alanı dışında iskan edilemez. Emsal hesabı net parsel alanı üzerinden yapılacak. Birden fazla bağımsız bölüm yapılamaz, konut ve ticaret birimleri yer alamaz. Otopark ihtiyacının parsel bünyesinde karşılanması kaydıyla 1. Bodrum katta otele ait konferans salonu, spor alanı vb. birimler yapılabilir, emsale dahil değildir. Doğal zemin kotu üzerine çıkan kısımlarda TAKS değeri aşılamaz” dedi.

İBB Meclisi’nde bu görüş doğrultusunda oylanan plan değişikliği, CHP’lilerin ret oyuna karşılık, AK Partili Meclis üyelerinin oy çokluğuyla kabul edildi.