İşte AK Parti'nin başkanlık sistemi

İşte AK Parti'nin başkanlık sistemi

AK Parti'nin Türk tipi başkanlık modeli şekillenmeye başladı.

Üniter devlet ve tek meclisi esas alan Türk tipi başkanlıkta, başkana ve parlamentoya siyasi kilitlenme durumları dikkate alınarak karşılıklı fesih yetkisi verilmesi tasarlanıyor. Buna göre başkan ve parlamento, kendi görevini de sona erdirmek şartıyla, "fesih" yetkisini kullanabilecek. Dün ve bugün kurmayları ile Anayasa mesaisi yapan Başbakan Binali Yıldırım'ın, teklifin Meclis'e sunulmasının ardından bilgilendirme yapmak üzere MHP lideriDevlet Bahçeli'den randevu istemesi bekleniyor.

İKİ TURLU SEÇİM

Ak Parti'nin Türk tipi başkanlık modelinin ana hatlarının şöyle şekillenmesi bekleniyor:

- Cumhurbaşkanının halk tarafından iki turda seçilmesine ilişkin sistemle 5 yıllığına başkan seçilecek. Bir kişi iki dönem başkan olabilecek.

- Son genel seçimde en az yüzde 5 oranında oy almış siyasi partiler ile en az 100 bin seçmen başkanlık seçimleri için aday gösterebilecek.

YARDIMCISI DA BAŞKANLA BİRLİKTE SEÇİLECEK

- Başkan seçilenin oy pusulasında başkan yardımcısı adayı da yer alacak. Başkan seçildiği anda yardımcısı da seçilmiş olacak.

YÜRÜTME YETKİSİ BAŞKANDA OLACAK

- Başkanlık ve TBMM seçimleri aynı gün yapılacak.

- Yürütme yetkisi başkanda olacak. Bakanları başkan atayıp, görevden alacak.

- Başkan hakkında, bir suç işlediği iddiasıyla TBMM üye tam sayısının en az üçte ikisinin (367) vereceği önerge ile, soruşturma açılması istenebilecek. Yüce Divan'a sevk kararı ancak üye tamsayısının dörtte üç çoğunluğunun (412) gizli oyuyla alınabilecek.

Milliyet