İşte boyumuz bu yüzden kısa !

İşte boyumuz bu yüzden kısa !

Türkiye'deki beyaz ekmek tüketiminin yol açtığı bu durum herkesin canını sıkıyor.

Türk insanının temel besin kaynağı ekmek. Günlük enerji ihtiyacımızın ortalama yüzde 40’ını ekmekten alıyoruz. Ancak ne yazık ki çok yanlış bir algı ile beyaz undan yapılan ekmeği tercih ediyoruz. Buğdayın en değerli kepek ve kabuğunu hayvan yemi yapıyoruz. Beyaz unlu ekmek tercih edildiği için Türk insanının boyu kısa. Kan değerleri düşük. Kadınlarda düşük oranı yüksek ve yine bu yüzden öğrenme yeteneğimiz az

Vatan'dan Ercan İnan'ın haberine göre Türk insanının ciddi bir beyaz ekmek takıntısı var. Ekmeğin unu ne kadar esmer olursa o kadar kalitesiz zannediliyor ve tercih edilmiyor. Oysa bu genel anlayışın tam tersine makbul olan esmer ekmek. Bütün dünya esmer yani tam buğday ekmeğini tüketmeye çalışıyor. Türkiye’de en önemli besin maddelerini içeren buğdayın kepeği, kabuk kısmı unu esmerleştirmesin diye çıkarılıyor ve çekirdek kısmına yakın olan beyaz kısmı öğütülerek un haline getiriliyor. Buğdayın yüzde 40’a kadar olan kepek ve kabuk kısmı hayvanlara yem oluyor. Yani buğdayın en besleyici kısımları hayvanlara gidiyor. Biz ise beyaz ekmek sevdasına bol bol karbonhidrat tüketiyoruz.

UNO, TÜBİTAK ile ortaklaşa bir araştırma yapmış. Sonuçlar çok çarpıcı. Beyaz ekmek yediğimiz ve buğdayda yer alan çinko, folik asit, demir, B6, B12 gibi elementleri yeterince alamadığımız için Türk insanı olarak boyumuz kısa. Raşitizm hastalığı bu yüzden çok sık görülüyor. Kadınlarda folik asit yetersizliği düşük oranını artırıyor. Tahıldan alınması gereken maddeler alınamadığı için Türk insanının kan değerleri de çok düşük. Ayrıca öğrenme yeteneğimizde de bu yüzden azalma görülüyor. Düşük çalışma kapasitesi, yaşam kalitesinde düşme ve toplumsal sosyo ekonomik zarar da cabası. Bütün bunların temel sebebi ise beyaz ekmek yeme sevdamız.

Bunları ben söylemiyorum. TÜBİTAK tarafından yapılan bir araştırmadan çıkan bulgular bunlar.

Ekmek, Türk insanı için çok önemli. Türkiye’nin temel gıda maddesi ekmek. Günlük birey başına ekmek tüketimi 100 gram ile 800 gram arasında değişiyor. Ortalaması ise 350-400 gram. Türk insanı günlük enerjisinin yaklaşık yüzde 40’ını ekmekten alıyor. Bu oran, sosyo ekonomik düzeyi düşük gruplarda yüzde 60 hatta yüzde 75’e kadar çıkıyor. Askerde ekmek tüketimi ise 900 grama kadar çıkıyor. Kentlerde fast food tarzı beslenmenin artması da ekmeğin önemini artırıyor.

Bayramdan önce UNO Ekmek’in kurucusu ve ortağı Hasip Gencer ile biraraya geldik. Gencer de bu araştırmanın sonuçlarına fena halde kafa yoranlardan biri. Türk insanının hem tam buğday ekmeği yemesi, hem de paketlenmiş hijyen ürün tüketmesi konusunda varını yoğunu ortaya koymuş biri.

Hasip Gencer, “Baktık beyaz ekmek anlayışını yıkamıyoruz biz de zenginleştirilmiş beyaz un üretelim dedik. 3 yıldır sattığımız beyaz unu, temel elementlerle zenginleştirdik. Bu un maliyetine yüzde 1.5 gibi bir ekstra maliyet kattı ancak biz yine normal un ile aynı fiyata sattık. Diğer un üreticilerinin de bizimle birlikte hareket etmesini bekledik. Ancak kimse bizi izlemedi. İzlemediği gibi ‘Bunların unları katkılı’ diyerek bizi kötülemeye bile kalktılar” diye konuştu. Gencer, bütün beyaz ürün UNO’ların zenginleştirilmiş undan üretildiğine, bilinçli pek çok fırına da zenginleştirilmiş beyaz un vermeye devam ettiklerine işaret etti.

Ankara’da fabrika kuruyor İngiltere’ye ihracat yapıyor

UNO’nun ilginç bir ortaklık hikayesi var biliyorsunuz. Türk Petrol, Doğuş Grubu, Venture Capital derken UNO’da şu an Hasip Gencer’in ortağı Ülker. Kasım’da Ankara fabrikası faaliyete geçiyor ve UNO Ekmek’in kapasitesi de 35 bin tondan 60 bin tona çıkıyor.

UNO yeni fabrikası için yaklaşık 16 milyon dolarlık bir yatırım yapmış. Ekmeğin dışında un şirketleri ile birlikte grubun konsolide cirosu 500 milyon TL’ye yaklaşmış vaziyette. Bu arada Gencer, un ihracatının çok iyi gittiğini belirtirken “Arkadaşlar ’biz dondurulmuş ekmek ihraç edeceğiz’ dediler. Ben önce inanamadım dalga geçiyorlar sandım. Baktım İngiltere’den ve Hollanda’dan müşteri bulmuşlar. Şimdi bu iki ülkeye donmuş baget ekmek yolluyoruz. Ayda 3-5 konteyner ama sonuçta bir ilki başardık. Arkadaşlar kendilerine iddialı hedefler koymuşlar. Hepsini tebrik ettim” dedi.

Ekmeği poşete sokamadık hem % 18 fire verip, hem de koli basiliyle besleniyoruz

Ekmek tüketiminde Türkiye’de yüzde 18 gibi çok ciddi fire oranı var. Bunun en büyük nedeni de saklama koşullarından dolayı ekmeğin sabahtan akşama kadar bile dayanmaması. Ekmeği ambalajlamadığımız için ekmek suyunu çabuk kaybediyor ve dolayısıyla da kuruyor. Su kaybolunca bağlar kopuyor ve ekmek ufalanıp dağılıyor. Ufalanıp dağılan ekmek çöpe atılıyor, gidip yenisi alınıyor. Hasip Gencer “Oysa ekmek fırından çıktığı anda ambalajlanmış olsa uzun bir süre dayanır ve yüzde 18 oranında da fire vermez. Ekmek 35 derecede paketlenirse nemini uzun süre muhafaza eder” diyor.

Poşetli oranı yüzde 1

Bir ara ekmeği poşete sokmak için karar alındı, ancak fırıncıların baskısı ile o kararın arkasında durulamadı. Oysa İngiltere’de tüketilen ekmeğin yüzde 80’i paketli ekmek. Yunanistan’da bile bu oran yüzde 20’ler seviyesinde. Bizde ise sadece yüzde 1. AB ile tüm uygulamaları birebir karşılaştırın. Herhalde bu kadar fark olan başka bir alan bulamazsınız. Üstelik bu işin bir de çok önemli bir hijyen tarafı var. Domatesi yıkamadan yemeyiz ancak bir sürü kişinin elini sürdüğü nimet kabul ettiğimiz ekmeği gönül rahatlığı ile yeriz. Oysa üzeri koli basili dolu.

Türk erkeğinin boyu 1.71 kadınının boyu 1.61 cm

Bilimsel bir çalışmada Türk insanının vücut ağırlığı, boy uzunluğu, baş çevresi ve vücut kitle indeksi referans değerleri belirlendi. Buna göre, Türk erkeğinin ortalama boyu 1.71. Kadınların boyu ise ortalama 1.61 cm çıktı. Kadınların ortalama kilosu 62.1 olurken, erkeklerin kilosu ise 70.7 kg çıktı. Buna karşılık komşumuz Yunanistan’da erkeklerin ortalama boyu 1.75, kadınların boyu ise 1.68 cm. Dünyada boy ortalaması en yüksek ülke ise İsveç ve Litvanya. Erkeklerde 1.79 olan boy ortalaması, kadınlarda 1.73’ü buluyor. Bu arada İstanbul Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada Türk insanının boyunun 30 yıl önceye göre yüzde 3 uzadığı sonucu da çıktı. 0-17 yaş arası kız ve erkek çocukları için verilen değerlerin 1950-60 yılları arasında doğmuş çocukların ölçümlerindeki değerlere göre yüzde 3 daha fazla olduğu görüldü. 12 dev adam da Avrupa Basketbol Şampiyonası’na katılan 16 ülke arasında boy ortalaması ile 14’üncü sıradaydı.

Krizde ekmeğe dayandık fasulyenin suyuna bandık

UNO Yönetim Kurulu Başkanı Hasip Gencer ile Türkiye’deki un ve ekmek tüketimini konuşuyoruz. Krizde un ve ekmek tüketiminde ciddi artış olduğunu belirtiyor ve “Eskiden bir dilim ekmek yiyen, şimdi 3 dilim yiyor. Buna karşılık daha az peynir tüketiyor. Akşam yemekte fasulyenin suyuna ekmek banıyor, öyle doymaya çalışıyor” dedi. Bu kriz anlayışı un ve ekmek tüketimine de yansımış durumda. Türkiye’de yıllık ekmek tüketimi 12 milyon tonu geçmiş vaziyette. Gencer “Hem reel olarak tüketimde yüzde 10’a yakın artış oldu. Hem de fire oranları düştü. Fire oranlarındaki düşüşü de dikkate aldığınızda ekmek tüketimindeki artış çok daha fazla” diyor. Gencer bu durumun kendi rakamlarına da yansıdığını, un satışlarında yüzde 32 büyüme gerçekleştiğini belirtiyor. Krizde daha çok ekmek tüketme anlayışının sadece Türkiye’de değil gelişmekte olan diğer ülkelerde geçerli olduğunu kaydeden Gencer, un ihracatlarının da yüzde 45 arttığına dikkat çekiyor.

Gencer’e kriz döneminde ambalajlı ekmek tüketiminin düşüp düşmediğini soruyorum. “Krizin ilk haftalarında bir düşme oluyor. Daha önce de olmuştu. İnsanlar kriz psikolojisi ile kuruşla ifade edilen ürünlerde bile tasarrufa gidiyor. Bu bir refleks. Sonra görüyor ki tasarrufu başka alanlarda yapmak lazım. O zaman da kendini ödüllendirmek için ambalajlı ekmek alıyor. Güzel bir hafta sonu kahvaltısında çocuğuna tost ekmeği ile hamburger ekmeği ile ziyafet vermek, kahvaltıyı şölene dönüştürmek istiyor” dedi. Bu anlayış krizde ambalajlı ekmek satışlarını artırıyor. Gencer “Daha önce benim ekmeğimi pahalı bulanlar krizde ekmeğimi alıyor. Etiler aynı gidiyor ancak Güngören, Sultanbeyli gibi bölgelerde ekmek satışı artıyor” diye konuştu.