İşte çılgın proje tahminleri !

İşte çılgın proje tahminleri !

Nefesler tutuldu herkes Başbakan'ın çılgın projesini açıklamasını bekliyor.

Ünlü mimar Hakan Kıran'ın tahmini, İstanbul'a ikinci Boğaz açılacak. En güçlü iddia ise Cumhuriyetin 100. Yılı olan 2023'te açılmak üzere İstanbul'a Silivri-Çatalca hattı üzerinden yeni bir boğaz açılması..

Star Gazetesi'nden Şenol Baştakar'ın haberine göre, Taksim-Yenikapı Haliç metro geçiş köprüsü projesinin de mimarı olan Kıran, "İstanbul için bugüne kadar konuşulan projeler arasında bana en çılgını İstanbul'a yapılacak bir ikinci Boğaz geçidinin olabileği geliyor" diyor. Kıran'a göre bu proje hayata geçerse İstanbulBoğaz'ındaki deniz trafiği tamamen bu kanaldan yapılacak. Üstüne bir de köprü inşa edilecek.

OSMANLI'NIN RÜYASI GERÇEK OLACAK

Ünlü mimar Hakan Kıran'a göre İstanbul'a açılacak ikinci Boğaz ile Osmanlı'nın hayali de gerçekleşmiş olacak. İstanbul'a yapılacak projenin özellikle eski ve gerçek İstanbul'u korumaya yönelik olması gerektiğine dikkat çeken Kıran, yapılacak her projenin sosyolojik ekonomik gibi bir çok fonksiyonu hesaplanarak oluşturulması gerektiğine dikkati çekiyor. Projenin hayata geçmesiyle tankerlerin Boğaz trafiği önemli ölçüde rahatlayacak. Yeni bir interland ve bir cazibe merkezi oluşacak. Boğazın güvenliği sağlanacak. Süveyş Kanalı'nda olduğu gibi deniz trafiğinde de ciddi bir gelir elde edilebilecek.

HINCAL ULUÇ "TELEFONDA DONDUM KALDIM" DEMİŞTİ

Gazeteci Hıncal Uluç, köşesinde gündeme getirdiği Başbakan Erdoğan'ın hayalindeki projeyle ilgili "Telefon elimde dondum kaldım. Bu İstanbul için bugüne kadar duyduğum en çılgın proje. 'Bin proje say' denilse aklıma gelmez. Yazsam, aylarca gündemde kalır" demişti. Başbakan Erdoğan ise daha sonra çıkan haberlerle ilgili şunları söylemişti:

"AKM ve Taksim'le ilgisi yok. Benim düşündüğüm farklı bir proje. Bunların şu anda bahsettiği alanların tamamen dışında. Ama bunların "hafsalası" bunu almıyor. İnşallah onu da açıklama zamanı gelecek. Şu anda çalışmalarımız sürüyor."

İŞTE ÇILGIN PROJE TAHMİNLERİ..
Diğer sayfada...

[PAGE]

1.20110421120017.jpg

Marmara'ya ada mı ?

Fatih Altaylı Habertürk'teki bugünkü köşesinde çılgın projenin İstanbul açıklarında ay yıldız şekline ada olduğunu iddia etti. Altaylı, projenin ayrıntıları hakkında bilgiler verdi:

"Ama dün yabancı bankacılarla toplanüdayken bir bankacı ilginç bir dedikodu aktardı. Türkiye, bir süre önce uluslararası finans piyasalarında ciddi bir arayışa girmiş. Bir proje için finansman aranıyormuş. Birkaç milyar dolarlık bir proje. Bankacıya bu projenin ne olduğunu sordum. Biraz mırın kırın edip anlattı. Proje şu: İstanbul açıklarında bir yapay ada. Ön projesi bile hazırlanmış. Dubai'de yapılan palmiye ada benzeri, deniz doldurulmak suretiyle yapılacak ay yıldız şeklinde bir ada. Karadeniz'de mi, Marmara'da mı bilemiyorum. Ancak bankacının söylediğine göre bunun için finansman arayışı sürüyormuş. Bence güzel proje. Artık yeni dönem zenginlerinin hepsine birer villa yapılır o adada. Aya Adalet, yıldıza da Kalkınma adası derler."
 

[PAGE]

1.2.20110421120017.jpg

İSTANBUL'A İKİNCİ BOĞAZ

İstanbul, ikinci bir boğaz ve devasa boyutta yeni bir ada kazanacak. Haliç’ten kanallar açılarak Kâğıthane ve Alibeyköy dereleri üzerinden Boğaz’ın kuzeyindeki Büyükdere’ye ulaşılacak.

[PAGE]

1.2.3.20110421120017.jpg

KÖPRÜ ÜSTÜ TELEFERİK

Proje, kentin bir yakasından diğer yakaya 35’er kişilik kabinlerde 4 dakikada geçmeyi sağlayan yaklaşık 30 milyon Euro maliyetli bir projedir. Bu proje ile aynı zamanda araçlar da taşınabilmektedir. Zincirlikuyu - Çamlıca arasında uygulanabilecek bu proje ile saatte yaklaşık 10 bin yolcuya hizmet verebilir. Aynı zamanda turistik amaçlı olarak da kullanılabilecektir.

[PAGE]

1.2.3.4.20110421120017.jpg

UYGARLIKLAR KÖPRÜSÜ

Çeşitli şirketlere danışmanlık hizmeti veren Murat Şaylan’ın blogunda yer verdiği bu projenin, Boğaz’ın iki köprüsünün arasına yapılması öngörülüyordu. Şaylan’ın anlatımına göre, Avrupa ve Anadolu yakalarında birbirinden çok uzakta 4 ayak olacak. Bu ayaklar tam ortada, Boğaz’ın üstünde birleşecek ve büyük bir dairesel alan oluşacak. İstanbullular yürüyerek bu ayaklardan ortadaki geniş alana ulaşabilecek, burada yemek yiyip gezinti yapabilecek.

[PAGE]

1.2.3.4.5.20110421120017.jpg

KARADENİZ-AKDENİZ DENİZYOLU TÜNELİ PROJESİ

Samsun’dan Yumurtalık’a kadar yaklaşık 500 kilometre uzunluğunda bir denizyolu tüneli açılacak. Ülkenin hemen hemen tam ortasından geçen tünel 80 metre genişliğinde olacak. Tünelin su yüzeyinden derinliği 22, su yüzeyinden yüksekliği ise 18 metre diye düşünülüyor. Orta Anadolu’nun doğusundan geçecek bu projeyle, Kayseri’nin 50 kilometre yakınına kadar deniz gelmiş olacak.

[PAGE]

6.20110421120045.jpg

İKİ YENİ ADA

Bu adalardan biri Küçükçekmece kumsalının dışına yapılacak. Diğerini de Maltepe ile Kartal arasına. Büyük adalar olacak. Eğlence ve aktivite adası. Her şeyi içinde olan, toplantıların, mitinglerin yapılabileceği adalar olacak. Çocuklar için de etkinlikler bulunacak. Dubai’deki gibi değil. içinde aktivite merkezinin yer alacağı adalar olacak.”

[PAGE]

6.7.20110421120045.jpg

ATAŞEHİR'E SELİMİYE

Bu alternatiflerin dışında, Mimar Sinan’ın Edirne’de yaptığı Selimiye camiinin birebir Ataşehir’de inşa edilmesinin “Erdoğan’ın çılgın projesi” olduğu da idia edilmişti. Ancak Erdoğan, Ekim 2010’da bir grup toplantısında yaptığı konuşmada bu projeyi hatırlatarak “Başbakanın çılgın projesi bu muymuş? Sağdaki soldaki şu perdeleri kaldır da 360 dereceden gör bir dünyayı. Çılgın projeyi açıkladığımız zaman 360 dereceden herşeyini göreceksin” demişti.