İşte Demirtaş ve Sırrı Süreyya'nın aday olacağı il

İşte Demirtaş ve Sırrı Süreyya'nın aday olacağı il

HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş ve Sırrı Süreyya Önder'in aday olacağı şehirler netleşti.

HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş İstanbul, İmralı heyeti üyesi Sırrı Süreyya Önder Ankara'dan aday olacak. Eski Fatsa Belediye Başkanı Fikri Sönmez'in oğlu Naci Sönmez'in de Diyarbakır'dan aday gösterileceği belirtiliyor.

HDP Eşbaşkanı ve Hakkari Milletvekili Selahattin Demirtaş’ın İstanbul’dan aday olması kesinleşti. Hürriyet'ten Okan Konuralp'in haberine göre HDP’nin yüzde 10 seçim barajını aşmasında belirleyici olacak kentler arasında yer alan İstanbul’un Kürt ve sol/sosyalist seçmenin oyunu hedefleyen parti kurmayları sahaya Selahattin Demirtaş ile çıkacak. HDP’nin bir diğer önemli hamlesi ise HDP İmralı Heyeti üyesi İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in Ankara 1’inci bölge birinci sıradan aday gösterilmesi olacak.

HEDEFTE BATIDA YAŞAYAN KÜRT SEÇMEN VAR

Demirtaş, Cumhurbaşkanlığı seçiminde İstanbul’dan 650 bin 670 oy almıştı. 2011 Genel Seçimlerinde ise HDP’nin desteklediği üç bağımsız adayın aldığı toplam oy 351 bin 315 olmuştu. İstanbul Birinci Bölgeden aday olması beklenen Demirtaş’ın isminin, kentin diğer iki seçim bölgesine de etkisi olacağı öngörülüyor. Demirtaş’ın adaylığı sayesinde bugüne kadar HDP’ye ve cumhurbaşkanlığı seçiminde Demirtaş’a oy vermeyen Kürt kökenli seçmen ile CHP ’ye oy verme alışkanlığı taşıyan sol/sosyalist seçmenin önemli bir kısmının oyunun alınması planlanıyor.

ANKARA’DA KOZ SIRRI SÜREYYA ÖNDER

HDP’nin bir diğer önemli hamlesi ise HDP İmralı Heyeti üyesi İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in Ankara 1’inci bölge birinci sıradan aday gösterilmesi olacak. 2007’de DEHAP, 2011’de BDP ’nin desteklediği bağımsız adaylarla seçime giren HDP geleneği Ankara’dan beklediği oyu alamamıştı. Kendisini yeniden adaylık için ikna etmek isteyen parti kurmaylarına “Ankara’dan aday olurum” diyen Önder böylelikle HDP’nin Ankara’daki milletvekili çıkarma ihtimalini yükseltmiş oldu.

Ankara 1’inci bölgeden aday gösterilecek Önder ile İstanbul’da olduğu gibi HDP’ye oy vermeyen Kürt kökenli seçmen ile CHP’nin seçmen tabanının oyu hedefleniyor. Önder, Ankara adaylığıyla ilgili  sorulara “İstanbul’dayım, yakın bir zamanda Ankara’ya gelmeyi düşünmüyorum. Çünkü Ankara’ya aday olarak geleceğim, partimin Ankara adayı olarak geleceğim. Şimdilik beni beklemeyin” esprisiyle yanıt verdi.

FİKRİ SÖNMEZ’İN OĞLU DİYARBAKIR’A

HDP’nin adayları arasında Devrimci Yol hareketinin önemli isimlerinden, eski Fatsa Belediye Başkanı Fikri Sönmez’in oğlu Naci Sönmez de bulunuyor. Sönmez’i Diyarbakır’dan aday göstermeyi planyan HDP, bu yolla Karadeniz seçmenine “Türkiyelileşme mesajı” verecek. Sönmez’in babası Fikri Sönmez mesleği nedeniyle “Terzi” unvanıyla anılıyor. Fikri Sönmez ile aynı dönemde Diyarbakır Belediye Başkanlığı yapan Mehdi Zana’nın mesleği de terzilik. Mehdi Zana’nın eşi Leyla Zana ile Fikri Sönmez’in oğlu Naci Sönmez HDP’nin Diyarbakır listelerinde yer alması halinde Türkiye siyasi hayatının iki önemli terzisinin yolu yeniden kesişmiş olacak.