İşte internetin yeni fenomeni: ''Türkleşmiş Güney Koreli''

İşte internetin yeni fenomeni: ''Türkleşmiş Güney Koreli''
Güncelleme:

Renkli konuşmalarıyla videolar çeken Chaby Han internetin yeni fenomeni olmaya adım adım ilerliyor.

"Kim bu Tatar" diyebilirsiniz, fakat o aslında Tatar değil. Tam adıyla Chaby Han, bir Güney Koreli. 8 senedir Türkiye'de yaşayan ve Türkçeye hakimiyetiyle izleyenleri şaşkına çeviren Chaby Han, bu sıralar pek çok internet kullanıcısının karşısına çıkıyor. Tekerleme söylüyor, yalnızca ülkemize ait olan ritüelleri biliyor, hatta Türkçe beste bile yapıyor.  Peki esprili dili ve yaratıcı video konseptleri bulunan Güney Koreli Chaby kimdir? Gelin birlikte tanıyalım.

İstanbul Zeytinburnu’nda yaşayanlar çekik gözlü, Türkçe konuşan insanlar görmeye alışıktır. Bu yüzden olsa gerek, Chaby (Çabi) Han’la ilk kez tanışanlar onu Tatar zannediyor. Fakat durum biraz farklı… Her ne kadar bizler çekik gözlü herkesi tek bir ırktan zannetsek de, Chaby Han bir Tatar değil, Güney Koreli.

8 sene önce ülkemize gelen Chaby Han, Türkçe yaptığı videolarla internette fenomen olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Youtube kanalındaki abone sayısı 30 iken, 2 haftadan az bir sürede 8 bin kişiyi aştı. Sempatik Koreli, abone sayısındaki artışta Alkışlarlayaşıyorum ve Cezmi Kalorifer adlı video paylaşım sitelerinin de bunun büyük bir payı olduğunu belirterek, “ Sinema öğrencisiyim ve dolayısıyla kamera ve kurguyla içli dışlıyım. Videoları çekip internete koydum. Sağ olsun, video paylaşım siteleri de paylaştı. Böylece abone sayım arttı” diyor.

“BANA ‘TÜRK’TEN DAHA TÜRK’ DİYORLAR”

Babasının işi gereği ailecek İstanbul'a geldiklerini söyleyen Chaby, bir yabancı olarak Türkçeye hakim olması ve doğallığıyla insanların dikkatini çekiyor. Neden insanların bu kadar ilgi gösterdiklerini ise “İnsanlar Koreli olamayan Koreliye gülüyorlar. Herkesin çevresinde bulunan ‘klasik bir Türk’ gibi hareket ediyorum, ‘Türk’ten daha Türk bu adam’ diyorlar. Diğer önemli faktörse doğallık ve sanırım insanlar en çok bu özelliğimi seviyorlar” şeklinde yorumluyor.  

Can sıkıntısından, yalnızca eğlenmek için ‘Nasıl?’ serisine başladığını sözlerine ekleyen Chaby, “Aslında ‘Türkleşen Koreli’ gibi bir projem vardı. Komik olabileceğini düşünüyordum. Fakat bu kadar ilgi göreceği benim de aklıma gelmedi” sözleriyle de gösterilen ilginin kendisini şaşırttığını belirtiyor.

İlk videosunda, karşılaştığı enteresan sorularla alakalı bir konsept yaratan Chaby’nin ikinci videosunda ise nasıl Türkleştiğini görüyoruz. Sempatikliği ve Türkçeye hakimiyetiyle dikkat çeken Chaby, üçüncü videosunda da kendisine internet üzerinden yöneltilen soruları cevaplıyor.

KORENİN KURBAĞALARI ‘VRAK’ DEĞİL, ‘GEGUL’ DİYOR

Chaby, yayınladığı ara bölümlerle, arkadaşlarını da yanına alarak tekdüze videolar çekmeyeceğinin sinyallerini veriyor. Örneğin arkadaşıyla çektiği bir videoda Güney Kore’deki hayvan sesleriyle Türkiye ’deki hayvan seslerini karşılaştırdı ve bu video da birçok video paylaşım sitesinde kendisine yer buldu.

Ayrıca Türkçeye hakimiyeti oldukça dikkat çeken Chaby, çoğu kişinin dilinin dönmediği tekerlemeleri rahat bir şekilde söyleyebiliyor.

Chaby yukardaki videosunda Güney Koreli kurbağanın sesine takılmış olacak ki, ‘küçük kurbağa küçük kurbağa’ şarkısındaki küçük kurbağanın nasıl bir psikolojisi olduğuyla alakalı da bir şarkı besteledi.

Kısa sürede çok sevilen Chaby, Güney Kore fan kulüplerinin de gözdesi. Videolar internete yüklendiği andan itibaren Youtube kanalına hücum ediyorlar, sosyal medyada paylaşmaktan da geri kalmıyorlar. Hatta Chaby’ye sorusu olanların sorularını paylaşabileceği ‘Chaby Soru Bankası’ adında bir de Twitter hesabı bulunuyor.

Sosyal medya üzerinden gösterilen ilginin rahatsız edip etmediğini sorduğumuzda ise “Türkiye’de büyük bir Kore fan kitlesi var. Kore’deki dizilere, filmlere ve özellikle müziklere ilgi duyan arkadaşlarımız var. Onlardan çok büyük ilgi alıyorum, sağ olsunlar. Rahatsızlık denilmez, hatta ilgi arttıkça mutlu oluyorum” cevabını veriyor.

SORULARA ‘GOOGLE’A YAZ’ DİYE YANIT VERİYOR

Muhtemelen Türkiye’nin tek çekik gözlü fenomeni olan Chaby, her çeşit soruyla karşılaştığını söylüyor. “En çok Kuzey Kore ve Güney Kore arasındaki ilişkileri soruyorlar. Ben de ‘Google’a yaz’ diyorum. Ben Güney Kore Kültür Merkezi’nde çalışıyormuşum gibi davranıyorlar” diyerek ekliyor Chaby, “Güney Kore’de nasıl okuyabilirim diyen de var, nasıl giderim diyen de...”

Chaby, önceleri amatör bir ruhla yola çıkmış olsa da, Youtube kanalı 7000’i üyeyi geçince projelerini geliştirme kararı almış. Türkiye’de başarılı prodüksiyonların içinde yer almak istediğini de sözlerine ekliyor Chaby. “Videolarım sayesinde birçok telefon ve mail aldım. Bu beni baya mutlu eden bir durum. Benim gibi işler yapan herkes eminim ki bu işten para kazanmak istiyordur. Ben de istiyorum fakat ‘amatör ruh’ tavrımı da sürdürmeyi düşünüyorum. Çünkü önceliğim eğlenmek…”

MERAKLISINA: CHABY KİMDİR?

1992 doğumlu olan Chaby, Güney Kore vatandaşı. 8 senedir Türkiye’de yaşıyor. Birçok kişiden daha iyi Türkçe konuşan Chaby, ailesinin çalışmak için Türkiye’ye gelmek zorunda kalmasıyla Türkiye’nin yolunu tuttu. Türkiye’yle, Türkçeyle ilgili en ufak fikri olmayan Chaby, okula başladığında Türkçe hiçbir kelime bilmiyordu. Hiçbir şey anlamasa da zaman içinde Türkçe konuşmaya başladı. Kendine ait Türkçe besteleri de olan Chaby, İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde Sinema ve Televizyon Bölümü son sınıf öğrencisi.