İşte LYS'nin geç açıklanmasının nedeni

İşte LYS'nin geç açıklanmasının nedeni
Güncelleme:

LYS’nin geç açıklanmasının nedeni ortaya çıktı: 3 soru iptal

Bu yıl 7 Haziran seçimleri ile şok yaşayan iktidar ve kurumları, TEOG’daki soru yanlışı, Üniversite Tercih Kılavuzu’nunun nedendir bilinmez “bilgilendirme” adıyla erken açıklanması, LYS sonuçlarının geç açıklanması gibi, her şeyi kaliteli yaptığını ileri süren, kalitede sınır tanımayan bir YÖK varken, yetmezmiş gibi bir Kalite Kurulu oluşturarak ikinci YÖK’ü hayata geçirmeye çalışan YÖK’te soru bulutlarının oluşmasına yol açtı.

Herşeyi kapalı kapılar ardında yapan sonra da herkesten şeffaflık bekleyen Yeni YÖK’ün yavru kuruluşu ÖSYM başta LYS olmak üzere, tüm merkezi sınav sorularını düzgün ve yanlışsız ya da çalınmamış bir biçimde hazırlamaktan bile acizken,YÖK son beş yıldır öğretim elemanlarını ve öğrencileri “kalite tacizi” altında kontrol etmekle uğraşıyor. Paralelci-yandaş kavgasının yaşandığı artık çok bariz olan YÖK’te, eski Başkan Çetinsaya’nın yerine gelen Alo Fatih’in ağabeyi Yekta Saraç, hâlâ kaliteden dem vurabiliyor.

Artık YÖK’ün keyfi ve her hükümete yandaş tutumundan bıkan Öğretim Üyeleri mevzilerine çekilmiş beklerken, eğitime radikal ve sert bir restorasyon yaklaşımı sergilenmesi talep edilen koalisyon çalışmalarının da beklenen sonucu vermeyeceği görülüyor.

Öğretim üyeleri sinerek, adlarının bile açıklamaktan korkarak, muhabirimize, “tek şey YÖK’ü YOK’a dönüştürmek, yoksa eğitim sistyemi yok olacak, her kafadan bir ses ile gürültüye gelecek gençlerin geleceği” diyorlar.

Edindiğimiz kulis bilgilerine göre, siyaseten hayal kırıklığı da yaşamış bir eski rektör, etrafına, “kontenjan ve yerleştirmeler üniversitelere bırakılmalı, ÖSYM sadece sıralama sınavı yapmalı, yoksa YÖK her üniversiteyi kontrol edeceğim diye, hükümetlerin başına çok iş açacak” ifadelerini kullanıyor.