İşte TL'nin gerçek değeri !

İşte TL'nin gerçek değeri !

The Economist dergisi Big Mac Endeksi’ne göre ülkelerin para birimlerinin satın alma gücünü ortaya koydu.

Ülkelerarası satın alma gücü paritesinin eşit olmasının esas alındığı The Economist dergisinin Big Mac Endeksi’ne göre, ABD'de 4 dolar 80 cent'ten satılan Big Mac hamburgeri Türkiye'de 4 dolar 42 cent'ten satılıyor.

Ülkelerarası satın alma gücü paritesinin eşit olmasının esas alındığı The Economist dergisinin Big Mac Endeksi’ne göre, Türk Lirası, dolar karşısında yüzde 7,9 daha değersiz. Endekse göre, şu an 2,09 düzeyinde olan doların 1,93'e gerilemesi gerekiyor.

Norveçte bir McDonalds’a giderseniz bir Big Mac’i 48 Norveç Kronuna satın alabilirsiniz. Bu da yaklaşık 7,76 dolara denk gelir. ABD’de ise bir Big Mac’in fiyatı 4,80 dolar. Bu hesaba göre Norveç kronu Big Mac endeksine göre en şişkin para birimi.

Bu endeksin son verilerine göre Norveç kronu aşırı değerli. Aynı ürünü alabilmek için Norveç’te ABD’ye göre %62 daha fazla para harcamanız gerekli.

Peki hangi ülkenin Big Mac’i en ucuz? Geçtiğimiz sene Hindistan’ın Big Mac yerine kulandığı Maharaja Mac en ucuzdu. Fakat bu sene Ukrayna en ucuz Big Mac’e sahip. Ülkede yaşanan karışıklık para birimlerinin düşmesine neden oldu. Ukrayna’da Bir Big Mac 1,63 dolara alınabiliyor.