İşte Türkiye'de balıklarının kökünü kurutan seri katil

İşte Türkiye'de balıklarının kökünü kurutan seri katil
Güncelleme:

Marmara, Ege ve Karadeniz'deki bazı avlanma türleri Türkiye'de balıkçılığın kökünü kurutuyor.

Yalova Deniz Ürünleri Avcıları Birliği Başkanı Erdeniz, “Bazı balıkçıların 20-30 bin liraya yaptırdığı elektrikli bir elek var. 14 ton balık yakalıyorlar, eliyorlar, 2 tonu teknede kalıyor, 12 tonu ölü bir şekilde denize. Bu katliamdır” dedi

Yalova Deniz Ürünleri Avcıları Birliği Başkanı Hasan Erdeniz, son iki yıldırMarmara, Ege ve Karadeniz’de bilinçsiz avlanma nedeniyle geleceğin balıklarının öldürüldüğünü belirtti. Balıkçıların genellikle hamsi, sardalya, istavritten kazandığını dile getiren Erdeniz, yakında bu balıkları denizde zor bulacaklarını ileri sürdü. Bu balık türlerinin giderek azaldığına dikkati çeken Erdeniz, şöyle konuştu:

Balık bitiyor

“Hamsi başta olmak üzere küçük balıklarda son yıllarda büyük bir katliam yapılıyor. Bazı balıkçıların 20-30 bin liraya yaptırdığı elektrikli bir elek var. Balıkçı denizde ne buluyorsa teknesine alıyor. Bu elekten geçirip irilerini ayırıp, küçüklerini denize geri bırakıyor. 14 ton balık yakalıyorlar, eliyorlar, 2 tonu teknede kalıyor, 12 tonu ölü bir şekilde denize. Bu şekilde onlarca balıkçı her gün tonlarca balığı katlediyor. Önümüzdeki yılın, sonraki senelerin balığını öldürüyorlar. Bu yüzden balık bitiyor. Denizlerimize acil çağrısıyla sahip çıkılmasını istiyoruz.”

Erdeniz, balıkçıların 15 Nisan’da başlayacak yasağı beklemeden teknelerini kıyıya bağladığını belirterek, “Hamsi katliamı yüzünden denize açılan eli boş dönüyor. Denizde balık kalmayınca balıkçılarımız 2 ay önce paydos etti. Gelecek yıllarda bu kadar balığı da bulamayacağız. Balıkçılar önümüzdeki yıllarda evinde oturacak” dedi.

İlk kez Karadeniz’de çıkan bu elektrikli eleklerin kısa sürede yayıldığını anlatan Erdeniz, bunların denize, balığa ve beslenme açısından bakıldığında dolaylı olarak insan sağlığına büyük zarar verdiğini söyledi.

Işıkla da katliam

Ege Denizi’nde bazı balıkçıların da ışıkla avlandığına dikkati çeken Erdeniz, “Işıkla da balık katliamı yapılıyor. Yüksek voltta ışıkla denizin dibindeki balıklar yüzeye çıkıyor. Sonra da hepsini ayırt etmeden ağlarla tekneye alıyorlar. Işıkla balıkçılığa da acilen Ege Denizi’nde önlem alınması gerekiyor. Bu gidişle denizde hiç balık kalmayacak” ifadesini kullandı. Erdeniz, geçmiş senelerde bu aylarda halimize 500 kasa hamsi gelirken bugün 50 kasa zor geliyor. Bölgemizde çalışanlar mağdur olmasın diye balıkçılarımız teknelerini karaya çıkarmadı. Boğaz tokluğuna çalışıyorlar” dedi.