İşte Türkiye'nin son bankası

İşte Türkiye'nin son bankası
Güncelleme:

Son Türk bankası Rabobank Hollanda merkezli bir banka.. 3 yıl boyunca tek şubeyle, tarım ve gıda sektörüne çalışacaklar.

Hollanda’nın tarım ve gıda sektörüne odaklanmış global bankası Rabobank, kasım ayı başında Türkiye’nin 50. bankası olarak resmen faaliyete başladı. 15 yıldır Türkiye’de temsilcilik ofisi ile faaliyet yütüren ve bu süreçte birkaç kez banka satın alma görüşmeleri ile gündeme Rabobank, geçen yıl 300 milyon dolar sermaye şartını yerine getirerek tam bankacılık lisansı alan son banka oldu.

Hürriyet'ten Hülya Güler'in haberine göre Türkiye pazarına olan ilgisini her fırsatta dile getiren Rabobank, Türkiye’de şimdilik tek şubeyle faaliyet yürütmeye karar verdi. İlk etapta tarım ve gıda sektörünün en büyük 100 şirketini hedefleyecek olan Rabobank, yakaladığı büyümeye göre şubeleşerek yaygınlaşacak. 

BREZİLYA VE AVUSTRALYA

Türk bankacılık sektörünün son derece sofistike bir pazar olduğunu belirten Rabobank Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Paul Beiboer, global olarak tarım ve gıda gibi niş bir alana odaklanan Rabobank’ın Türkiye’de nasıl bir strateji izleyeceğini ilk kez Hürriyet’e anlattı.

Şimdilik tek şubeyle Türkiye pazarını bir süre gözlemleyeceklerini kaydeden Beiboer, şunları aktardı:

“Rabobank olarak girdiğimiz her pazarda önce biraz gözlem yapıyoruz. Türkiye’de de öyle olacak, tek şubeyle başlıyoruz. Gelişmelere göre şubeleşme fırsatlarını değerlendireceğiz. Brezilya’da da böyle yaptık. 20 yıldır Brezilya’dayız 15-20 şubemiz var. Avustralya’da da yine adım adım büyüdük. Şimdi tüm ülkede yaygınlaştık.”

İLK 3 YIL TEK ŞUBE

Rabobank’ın Türkiye’ye ayırdığı kredi kapasitesini her yıl 300 milyon dolar büyütmeyi planladığını söyleyen Beiboer, şöyle devam etti:

“Şu andaki planımız bu. İlk 3 yılda bu şekilde devam edip, gelişmelere göre yeniden planlama yapacağız. İlk etapta Türkiye’de bizim odaklandığımız tarım ve gıda sektöründeki 100 büyük şirketi hedefliyoruz. Küçük çiftçilere odaklanmayacağız. Belli bir büyüklüğe erişmiş ve daha da büyümek isteyen, yurtıdışına açılmayı planlayan traktör ürecisinden, paketleme şirketine, tohum üreticisinden, lojistik şirketeler kadar geniş bir alanı kapsayacağız. Böylece arkasında olduğumuz büyüklerin, küçük çiftçilerden mal alımını sürdürülebilir kılarak sektörün tamamını desteklemiş olacağız.”