İşte Türkiye'yi elektriksiz bırakan o santral

İşte Türkiye'yi elektriksiz bırakan o santral
Güncelleme:

Türkiye genelinde elektrik kesintisine sebep olan o santralin İskenderun'da bulunan Atlas Termik Santral'inin olduğu söyleniyor...

Türkiye'nin dört bir yanında elektrik kesintisi yaşandı. Kesintinin nedenine dair değişik söylentiler var. Ancak kuvvetli gerekçelerden biri de İskenderun'da kurulu gücü 1200 megavat olan Atlas Termik Santral'in devreden çıkması olarak gösteriliyor. Elektrik Mühendisleri Odası yetkilileri, merkezi bir yönetim olması gerekirken parçalı bir yapı nedeniyle sistemin tamamının etkilendiğini açıkladı

Türkiye Elektrik İletim A.Ş.  (TEİAŞ), henüz kesintinin kesin sebebine dair kesin bir açıklama yapmadı. Ancak enerji konusunda yatırımcıların takip ettiği www.pmum.gov.tr sitesindeki bilgileri göre, 31 Mart’ın ilk saatlerinden itibaren İskenderun’daki Atlas Termik Santrali arıza vermeye başladı. Santral büyük bir yükle çalışırken en son arızayı 10.02’de veriyor. 57 dakika sonra 10.59’da arıza gideriliyor. Ancak edinilen bilgiye göre sonrasında enerji salınımı oluyor ve tüm sistem domino gibi birbirini etkiliyor. Sistem aniden çöküyor.

Radikal'den Serkan Ocak'ın haberine göre, Elektrik Mühendisleri Odası Enerji Koordinatörü Olgun Sakarya ise geçmişte yaşanan sorunları hatırlatarak arıza ile ilgili şunları söyledi:

“Elektrik Piyasası Şebeke Yönetimi’ne göre, bir hattın devreden çıkmasına yönelik yönetmelikte bazı kriterler var. Bir yerde arıza olduğunda sistem otomatik olarak diğer kaynaklardan sistemi besler. Bir kaynak çöktüğünde tüm sistem çöküyorsa yönetimde bir eksiklik var demektir. Merkez yönetimden kopmuş, özelleştirmeye terk edilen sistemin geldiği nokta budur. Bu olay izlenen politikaların bir sonucudur. Her an her zaman tekrar buna benzer sorunlar çıkabilir. Böyle bir sorunun olabileceğini sürekli söylüyorduk.”

fft107_mf3984561.jpeg

En son sistemin 2006’da çöktüğüne değinen Sakarya şöyle devam etti: “O sorun bu kadar büyük değildi. 13 il etkilenmişti. Ticari kaynaklı sebeple kendi enerjisini üreten santrallar sistemden çıkmıştı. Bu durumda Oymapınar HES devreye girmesi gerekiyordu. Ancak özel bir yatırımdı. Talimata rağmen devreye girmemesi nedeniyle sistem çökmüştü.”