İşte yeni Meclis'in ilk konuları

İşte yeni Meclis'in ilk konuları

Meclis, yemin ve TBMM Başkanı seçiminin ardından ilk çalışma haftasında önemli konuları ele alacak.

Meclis’in en önemli gündemi, TBMMBaşkanlık Divanı üye sayısı ve görev  dağılımının belirlenmesi olacak. TBMM Danışma Kurulu, Meclis Başkanı İsmet Yılmaz  başkanlığında 7 Temmuz Salı günü toplanarak konuyu ele alacak. TBMM Başkanlık Divanı, İçtüzük uyarınca 15 üyeden oluşuyor ancak  Danışma Kurulunda grupların uzlaşısıyla idare amiri ve  katip üyeliklerde artış  yapılarak bu sayı artabiliyor. Bu dönemdeAK Parti, CHP, MHP ve HDP’ye birer  Meclis Başkanvekilliği düşüyor.

HDP-MHP kurası!

Danışma Kurulu 15 üyeden oluşursa AK Parti’ye TBMM Başkanı da dahil 7,  CHP’ye 4, MHP ve HDP’ye ise 2’şer üyelik, sayı 16’ya çıktığında AK Parti’ye 8,  CHP’ye 4, MHP ve HDP’ye 2’şer üye düşecek. Ancak sayı 17 olduğunda dağılımda  sorun çıkıyor. Bu durumda AK Parti’ye 8 ve CHP’ye 4 üyelik düşecek, kalan 5  üyelik HDP ve MHP arasında dağıtılırken kura çekilmesi gerekecek.

Geçmişte 1961 yılında uluslararası bir komisyonda kendilerine düşen  üyelik için CHP ve AP arasında, ayrıca 2004 yılında Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bağımsız milletvekilleri ile CHP’ye düşen üyelik için kura çekimi yapıldı. Ancak  MHP Grubu, kura çekilmesine karşı çıkıyor ve seçimdeki oy oranını göstererek  kendi sayısının fazla olmasını talep ediyor.

Başkanlık Divanı’nın belirlenmesinin ardından Genel Kurul’da Lübnan  Tezkeresi görüşülecek. Lübnan’da Birleşmiş Milletler Geçici Görev Gücü (UNIFIL) kapsamında  bulunan Türk askerinin görev süresinin bir yıl daha uzatılması konusunda hükümete yetki verilmesini öngören BaşbakanlıkTezkeresi’nin, 8 Temmuz Çarşamba  günü görüşülmesi bekleniyor.

RTÜK’e yeni üyeler

Meclis’in gündem konularından biri de RTÜK’te boşalan üç üyelik için yapılacak seçim olacak. RTÜK’te boşalan üyelikten biri AK Parti’ye, ikincisi MHP’ye düşerken, üçüncüsü ise MHP ya da HDP’nin olacak. Üçüncü üyeliğin kime düşeceğinin kura ya  da başka bir yöntemle belirlenmesi halinde, seçim de bu hafta yapılabilecek. Meclis, gündemindeki konuları tamamlaması halinde tatile girecek. Koalisyon görüşmelerinin ardından hükümetin kurulması durumunda Meclis, İçtüzük uyarınca derhal toplantıya çağrılacak.