İşte yıl sonu enflasyon tahmini

İşte yıl sonu enflasyon tahmini
Güncelleme:

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, yılın son enflasyon raporunu açıkladı.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, "Enflasyon Raporu 2014-IV"'ü düzenlediği basın toplantısında anlattı. Başçı'nın konuşmasından satır başları şöyle;

Çekirdek olmayan yükümlülüklerin detayları Kasım ayında açıklanacak Finansal İstikrar Raporu'nda olacak.

FED'in tahvil alımının sona ermesi ilk anda büyük bir olumsuz etki yapmadı.

2014'te gelişen piyasalara yönelik portföy akımları oynak seyir izledi.

3. çeyrekte Türkiye'nin risk primi göstergeleri gelişenlere paralel seyretti.

2015'TE ENFLASYON DÜŞECEK

Önümüzdeki yıl enflasyonda önemli bir düşüş öngörüyoruz. Gıda fiyatlarındaki normalleşme ve başta petrol olmak üzere emtia fiyatlarındaki düşüşün etkili olacağını düşünüyoruz. Gelecek dönemde enflasyonda ana eğilim aşağı olacak. 3. çeyrekte dış talepteki daralmanın iç taleple dengelenmesini bekliyoruz. 

SIKI PARA POLİTİKASI DEVAM EDECEK

Sıkı para politikası enflasyonda düşüşü destekleyecek.

Para politikası getiri eğrisinde yataya yakın duruş sürdürülecek.

Enflasyonda belirgin iyileşmeye kadar para politikasındaki sıkı duruş sürecek.

Kredi büyüme hızlarının makul oranlarda seyrettiğini görüyoruz. Tüketici kredilerinin düşek hızda, ticari kredilerin daha güçlü olduğunu görüyoruz. cari açık ile tiketici kredileri arasında önemli bir ilişki var. Tüketici kredilerindeki görünüm cari açık ve enflasyonda iyileşmeyi destekliyor.2015 yılında enflasyonu düşürecek en önemli husus kredi kombinasyonundaki değişim olacaktır. 

2014 yılının 3. çeyreğinde bir önceki çeyreğe oranla 0,3 azaldı. Mevsim şartları nedeniyle gıda fiyatlarındaki değişim etkili oldu. 3. çeyreğinde alınan mali önlemlerle çekirdek göstergelerde kendini gösterdi. Ana eğilim göstergeleri enflasyon hedefinin hala üzerinde seyrediyor. 

2014-2015 petrol varsayımlarını aşağı yönde revize ettik.

2014 YILSONU ENFLASYON TAHMİNİ 8,9 OLDU

Enflasyon 2014 sonunda orta noktası yüzde 8,9 olmak üzere yüzde 8,4 - yüzde 9,4 aralığında olacak. 2015 sonunda ise orta noktası yüzde 6,1 olmak üzere yüzde 4,6 - yüzde 7,6 aralığında olacak. Orta vadede enflasyonun yüzde 5 düzeyinde gerçekleşmesi öngörülüyor.