İşte Yunanistan'daki krizin dünyaya faturası

İşte Yunanistan'daki krizin dünyaya faturası
Güncelleme:

Yunanistan'da iflas süreci başladı. Bakın dünyada ne gibi bir etkisi oldu ?

Yunanistan, bugünkü 1.6 milyar Euro’luk dilimi ödemeyeceğini resmen bildirdi ve iflas süreci başladı. Avrupa’dan Asya’ya kadar dünya borsalarında yaşanan kayıplar 1 trilyon Euro’yu aştı. BIST`in piyasa değeri ise 12 milyar lira eridi.

Yunanistan’ın haftasonu duyurusunu yaptığı banka kapama ve sermaye kontrolleri adımlarının küresel piyasalarca Euro’dan çıkmaya hazırlık işareti olarak kabul edilmesi endekslerde son dört yılın en sert düşüşlerine neden oldu.

Başta İtalya, Portekizve İspanya olmak üzere kayıpların yüzde 5’leri aştığı borsalarda ortalama düşüş yüzde 3 seviyesinde gerçekleşti. Küresel yatırımcılar, AB’li liderlerin sürekli reddetmesine karşın, Atina’nın Euro Bölgesi’ni terketmesiyle Euro’nun yıkılışınında başlayacağını düşünüyor.

Piyasalar da daha şimdiden bir sonraki kurbanın Portekiz olacağıve onları İspanya ve İrlanda’nın izleyeceği görüşleri konuşulmaya başlandı. Bu korkuların yönlendirdiği endekslerde dün en az 1 trilyon Euro’nun yandığı belirtiliyor.

BIST'İN PİYASA DEĞERİ 12 MİLYAR ERDİ

Türkiye özelinde incelendiğinde ise Borsa İstanbul'da cuma günü gün sonu itibariyle şirketlerin toplam piyasa değeri yaklaşık 616 milyar 224 milyon 752 bin 674 lira olarak hesaplanırken, dünkü yüzde 2'nin üzerinde düşüşün ardından bu rakam 604 milyar 579 milyon 464 bin 549 liraya geriledi.

Yani Yunanistan krizi nedeniyle BIST 100 endeksinin piyasa değeri 1 günde 12 milyar lira eridi.

ALB Forex Analisti ve UZMANPARA yazarı Enver Erkan, Yunanistan’daki durumun olumsuz göründüğüne dikkati çekerek, şu açıklamalarda bulundu:

'BENZER DURUMDAKİ ÜLKELERDE PANİĞE NEDEN OLABİLİR'

"5 Temmuz’daki referanduma kadar banka kapama ve sermaye kontrolleri adımları Avrupa’da, özellikle sorunlu ülkeler olarak gruplandırılan Güney Avrupa ülkeleri İtalya, Portekiz ve İspanya’da da ciddi endişeler yarattı. Şu anda en büyük endişe Yunanistan krizinin diğer sorunlu ülkelere de sıçramasıdır. Yunan bankalarının hali hazırda Avrupa Merkez Bankası’ndan aldığı acil likiditedesteğinin (ELA) yeterli dereceye getirilmemesi bankalarda ciddi likidite sıkışıklığı durumu yaratabilir. Bu durum benzer ekonomik yapıda olan İspanya, İtalya ve Portekiz gibi ülkelerde de panik yaşanmasına neden olacaktır. Tabii en büyük risk de Yunan tahvilleri bulunduran bankalar ve Yunanistan’ın bankacılık faaliyetlerini genişletmiş olduğu Romanya, Bulgaristan, Sırbistan gibi çevre ülkelerde yaşanacaktır.

'TÜRKİYE'NİN KONUMU NİSBETEN DAHA SAĞLAM'

Türkiye’nin bu krizdeki konumu nispeten daha sağlamdır. Türk bankalarında Yunan varlıkları riski son derece az olmakla beraber, Yunan çoğunluk hissedara sahip olan tek bankanın da özsermaye yapısı itibarıyla bu krizden etkilenmesi beklenmiyor. Dolar güvenli varlık talebiyle bu dönemde değerlenirse, kurda yukarı yönlü hareketlenme olabilir. Bunun haricinde Borsa İstanbul’a gelen yurtdışı etkili satışların geçici olduğu görülmektedir. Borsa İstanbul’da ana belirleyici etmenler içeride siyaset, dışarıda ise Fed olarak değerlendirilebilir. İçeride en olumlu senaryo koalisyon hükümetinin hızlı bir şekilde kurulması olacaktır. Bu nedenden dolayı hükümet kurulma süreci dikkatle izlenmelidir. Fed senaryolarını ise ABD’den gelecek veriler belirleyecektir. Bu kapsamda bu hafta içinde de çok önemli bir istihdam verisi izleyeceğiz. Olumlu fiyatlamalardadenge 83.000 – 85.000 bandı içinde oluşabilir."