İstihbarata rağmen ABD, IŞİD'i vurmadı

İstihbarata rağmen ABD, IŞİD'i vurmadı

Kilis'i vuran IŞİD'in koordinatları İncirlik'e gönderildi ancak ABD operasyon yapmadı.

IŞİD dün Kilis’e 2 roket daha attı. Türk Silahlı Kuvvetleri, roketlerin ateşlendiği IŞİD mevzilerini tespit etti. Koordinatlar, anında İncirlik'e aktarıldı. Ancak, ABD operasyon yapmadı. Yetkililer, ABD’nin muhalifleri başarısız göstermek ve PYD’yi meşrulaştırmak için IŞİD’i vurmadığını belirtiyor.

Yeni Şafak'tan Kıymet Sezer'in haberine göre, Kilis'e dün sabah saat 09:45 sularında atılan iki roket sonucu bir vatandaş hafif yaralandı. Roket atışlarının yapıldığı Suran bölgesi insansız hava araçları (İHA)'lar ve radarlarla tespit edildi. Belirlenen koordinatlar anında, İncirlik'te bulunan uluslararası koalisyona aktarıldı. Ancak koalisyon bu kez silahlı İHA'ları göndermeye yanaşmadı.

AMERİKA'DAN HAVA MUHALEFETİ GEREKÇESİ

Silahlı İHA'ların operasyona gönderilmemesinde “hava muhalefeti" gerekçesi sunuldu. Bölgedeki güvenlik kaynakları, uluslararası koalisyonun bu gerekçesini “mazeret" olarak niteledi. Uluslararası koalisyondan destek göremeyen TSK sınır birlikleri, iki adet Katyuşa roket mevziini, Fırtına obüsleri ve Çok Namlulu Roket Atar (ÇNRA) Bataryasıyla ateş altına alındı.

İSTİHBARAT PAYLAŞIMI SÖZDE KALDI

Kilis'e düşen IŞİD roketlerine karşı uluslararası koalisyon ile işbirliğine varılmış, anlık istihbarat paylaşımı kapsamında Türkiye'nin talebiyle İncirlik'ten kalkan koalisyonun silahlı insansız hava araçlarının IŞİD hedeflerini vurması benimsenmişti. Silahlı İHA'lar da IŞİD'in kamyonetler üzerinden roketleri ateşleyerek olay yerinden kaçması üzerine en etkin silah olarak kullanılmaya başlanmıştı. IŞİD'e karşı ABD öncülüğünde oluşturulan koalisyon iki gün İHA kaldırarak IŞİD hedeflerine müdahale etti. Ancak ABD varılan anlaşmayı dün uygulamadı