İşveren işçinin iş güvenliği ve sağlığını korumak zorunda

İşveren işçinin iş güvenliği ve sağlığını korumak zorunda

Çukurova Üniversitesi Hukuk Fakültesi İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Ana Bilim Dalı Başkanı Doç.

Çukurova Üniversitesi Hukuk Fakültesi İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Zeki Okur, işletmelerde işverenin işçinin iş sağlığı ve güvenliğini korumak zorunda olduğunu vurguladı. Bu kapsamda iş yerinde her türlü önlemi alma yükümlülüğünün bulunduğuna işaret eden Okur, “İşveren çalıştırma yasaklarına uyacak. Eğitim verecek, örgütleyecek, denetleyecek; bunlarla ilgili kayıtları yapıp ilgili kurumlara bildirecek.” dedi.

Kaya Grubu’nun ana, Altek Endüstriyel Yapı Marketinin gümüş sponsorluğunu üstlendiği 6. İş, Güvenlik Yaşam Zirvesi, Hilton Oteli’nde gerçekleşti. Programda 'İş sağlığı ve güvenliğinde işverenin yükümlülükleri ve hukuki sorumlulukları' konulu sonum yapan Doç. Dr. Zeki Okur, iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin yasa çıktıktan sonra iş kazalarında ölüm oranlarında ciddi bir düşüş yaşandığını ifade etti. Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) verilerine göre ölümlü iş kazalarında Türkiye ile birlikte Hindistan ve Rusya’nın ön sırada yer aldığını belirten Okur, Türkiye’deki iş kazası oranının bu alanda en iyi durumda olan İngiltere’den 15 kat daha fazla olduğunu kaydetti. Okur, “İş sağlığı ve güvenliğindeki ülkelerin kaybı bütçelerinin gayri safi milli hasılalarının yüzde 4-5’ini oluşturuyor. Türkiye’deki kayıp ise bundan aşağı değil. İşverenlerin kaybı yüzde 15 düzeyindedir. Birde bunun işçilere yansıması var. Dünyada iş kazaları ve meslek hastalıklarında ortalama 5 bin ölüm gerçekleşiyor. Ülkemizde günde 4 işçi iken, son zamanlarda alınan önlemlerle bu rakam 3’e gerilemiştir. ” diye konuştu.

İş kazalarındaki ölümlerde Türkiye’nin Avrupa’da ilk sırada olduğunu anlatan Okur, 798 ciddi iş kazasında 283 ölüm riskinin meydana geldiğini söyledi. 2011’de bin 700 olan iş kazasına bağlı ölümlerin 2012’de 745’e gerilediğine dikkat çeken Okur, meslek hastalıklarının tespitinde güçlük çekildiğini anlattı. Dünyada rekabet edebilmek için iş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili önlemlerin alınması gerektiğinin altını çizen Okur, “Küreselleşmeye bağlı olarak dünya çapındaki firmalar iş yapacakları firmalardan artık insana saygı ve iş sağlığı, güvenliği ölçüsünü arıyor. İş sağlığı ve güvenliği konusunda devlet, işçi ve işveren kesiminin birbirinden farklı; ancak birbirini tamamlayan görevleri vardır. Devlet yasaları çıkartıyor, işveren ve işçi bu önlemlere uymak zorunda.” şeklinde konuştu.

YÜKSEKTE ÇALIŞMA BAĞIMSIZ OLARAK ELE ALINMALI

Kaya Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Kaya ise SGK verilerine göre son 10 yılda 11 bin işçinin iş kazalarında hayatını kaybettiğini hatırlattı. Bunun her yıl bin 100 işçinin ölmesi anlamına geldiğini dile getiren Kaya, günde ortalama 4 işçinin kazalarda yaşamını kaybettiğini söyledi. Kaya, şunları söyledi: “Türkiye’de en fazla işçi ölümü ve iş kazalarının üçte biri inşaat sektöründe, yüksekte yapılan çalışmalarda meydana geliyor. Bu sebeple birçok ülkede yüksekte çalışma, taşıdığı riskler açısından bağımsız olarak ele alınıp, özel mevzuatlar ve standartlarla yönetilmektedir. Ülkemizde de bu konunun özel olarak ele alınması gerektiğine inanıyoruz.”

Altek Endüstriyel Yapı Market Genel Müdürü Ömer Tekdemir ise artan iş, ürün ve hizmet çeşitliliğiyle modern işletmecilik anlayışında insan faktörünün öneminin arttığını açıkladı. Organizasyona Vali Yardımcıları Celalettin Cantürk, Ali Bezirgan Mustafa Yüksel Karadağ, CHP Adana Milletvekili Turgay Develi’nin yanı sıra bölge illerinden çok sayıda sektör temsilcisi katıldı.

CİHAN