İTÜ kampüsüne Budist tapınağı istiyorlar

İTÜ kampüsüne Budist tapınağı istiyorlar

"Öğrencilerin talebi olursa cami yapılır" dendi, öğrenciler budist tapınağı için 10 bin imza topladı.

İTÜ rektörü Mehmet Karaca’nın öğrencilerin talebi üzerine üniversitede cami yapılacağını duyurmasının ardından bir grup öğrenci “Budist tapınağı istiyoruz’ talebinde bulundu. Açılan kampanyada imza sayısı 10 bini geçti.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Prof. Dr. Mehmet Karaca’nın, öğrencilerin talebi üzerine İTÜ’ye cami yapılacağını duyurmasının ardından İTÜ’lü öğrenciler “Budist tapınağı istiyoruz” diyerek Change.org’da imza kampanyası başlattı. Kampanyaya yaklaşık 10 bin kişi destek verdi. Rektörün ne yapacağı ise merak konusu oldu. Her şey Rektör Karaca’nın İTÜ24’ ile yaptığı bir röportajla başladı. Karaca “Stratejik planın içinde kampüse cami yapılması gibi bir plan var mı?” soruya, “Var tabii. Her türlü plan var. Sadece cami de değil, isterlerse sinagog da açarız. Yeter ki talep gelsin” cevabını verdi.

 ‘Eğlenceli bir tavır’
 

Bu cevabı ardından İTÜ’lü bir grup öğrenci de ‘Budist tapınağı’ istediklerini belirtti. Öğrenciler, “Rektörümüz istek geldi diye cami yapacak. Ve istek olursa her şeyi yapacağını beyan etti. Biz de Budist tapınağı istiyoruz” diyerek Change.org’da imza kampanyası başlattı. Kampanyaya destek verenlerin sayısı dün akşam itibarıyla 10 bini geçti. Öğrencilere ünlü isimler destek verdi. Sanatçı Sabahat Akkiraz, “İTÜ öğrencileri Budist tapınak istiyor. Doğal bir talep. İnanan herkese saygı duymalı ve cami dayatmasına karşı çok akıllıca ve eğlenceli tavır” dedi.
 
Rektör: Cami, bağışla yapılacak
 
İTÜ öğrencilerin başlattığı kampanya ile ilgili olarak rektör Prof. Dr. Mehmet Karaca’nın düşüncelerini öğrenmek istedik. Mail yoluyla şu cevabı gönderdi: “Talep edilen tüm inançların yaşanabilmesine olanak tanıyacak bir merkez olmasını planlıyoruz. Temel bakış açımız “hoşgörü, tolerans ve birlikte yaşama” kültürünü sağlamak. İTÜ’ye cami talebi uzun yıllardır vardı. Biz de sadece müslümanların değil tüm inançların kendine yer bulacağı bir proje düşünüyoruz. Bu yüzden ‘merkez’ ifadesini kullanıyoruz. Değerlendirmeler devam ediyor. Bu proje için İTÜ’nün öz kaynaklarını kullanmayacağız. Talep edenlerin bağışlarıyla yapılacak. Öğrencilerimiz başka taleplerle bize gelirlerse her zaman diyaloğa açığız.”
 
‘En yakın tapınak 2-3 bin km. uzakta’
 
Öğrencilerin sosyal medya üzerinden kampanya hakkında ilginç yorumlar paylaştı:
 
- Dini ihtiyaçlarımı yerine getiremiyorum en yakın budist tapınağı 3680 km ötede kalıyor. Öğle tatillerinde gidip gelemiyorum.
 
- Budistlerin ibadet hakkının devlet güvencesi altına alınmadığı günümüzde üniversitenin yenilikçi bir adım atmasını bekliyorum.
 
- Budistlere özgürlük lütfen. Konfüçyanizm, Taoizm ve Budizm’le ilgileniyorum.
 
- Dini vecibelerimi yerine getirebileceğim bir alan olsa çok iyi olurdu.
 
- Konfüçyanizm, Taoizm ve Budizm’le birkaç yıldır ilgileniyorum. Tipitaka ve Mahayana Sutraları’nı okuyabileceğim huzurlu bir alan istiyorum. Yüce Siddharta aşkına rica ediyorum.
 
- Benim budist bacılarıma yapılan zulme seyirci kalamam.
 
Cami için de imza
 
İTÜ’nün kampusune cami yapılması için de change.org.’da imza kampanyası başlatılmıştı. 1 yıl önce başlatılan kampanyada 3 bin 600 kişi destek imzası atmıştı. Budist tapınağı yapılmasıyla ilgili fikrin hızla yayılması üzerine 1 yıl önce aktif edilen cami talebi de rağbet görmeye başladı. Bir yılda 3 bin 600’a ulaşan imza sayısı gün içinde 6 bine yaklaştı.