İyiki IŞİD bunun farkında değil !

İyiki IŞİD bunun farkında değil !
Güncelleme:

IŞİD kapasitesinin çok altında petrol satıyor.

IŞİD işgal ettiği bölgelerdeki petrol kuyularından yasal olmayan yollarla petrol çıkarıyor. Örgüt çıkardığı bu petrolün varilini 60 dolardan aşağı satıyor. Bu işten günlük kazançları 2 milyon dolar. Fakat uzmanlara göre bu rakam oldukça az... 2 milyon dolarlık üretim IŞİD'in petrol üretme konusundaki teknik eksikliğinden kaynaklanıyor.

Irak ve Suriye topraklarının bir bölümünü işgal etmiş olan IŞİD’in en büyük gelir kaynağı petrol. Terör örgütü yasal olmayan yollardan sattıkları petrolle günde 2 milyon dolara yakın gelir elde ediyor. IŞİD günde 50 bin varil petrol işletip satıyor. Fakat IŞİD’in elindeki petrol sahalarının günlük üretim kapasitesi 350 bin varil civarında. Örgüt petrolün varilini 60 dolardan aşağı bir fiyatta satıyor. Uluslararası piyasalarda ise brent petrolün varili 85 dolar civarında. Business Insider’dan Mark Bird’ün haberine göre ise IŞİD günlük petrol gelirini 30 milyon dolara yükseltebilir.

ARAÇLAR AÇIK HEDEF

IŞİD teknik imkanları sınırlı olduğu için şu an günde 2 milyon dolarlık petrol satışı gerçekleştirebiliyor. Uzmanlara göre IŞİD’in petrol çıkarımına ilişkin veriler önümüzdeki günlerde işgal edecekleri topraklara göre değişim gösterecek. Öte yandan koalisyon güçlerinin hava saldırıları IŞİD’in petrol sevkiyatını da ciddi bir biçimde engelleyebilir. Koalisyon egemen devletlerin petrol sahalarını bombalamıyor fakat IŞİD petrolünün yüklü olduğu kamyonetler bombalanmaya açık hedef olarak göze çarpıyor.