İzmir Büyükşehir Belediyesi Bilgi Teknolojileri Alanında İç Denetim Yaptı

İzmir Büyükşehir Belediyesi Bilgi Teknolojileri Alanında İç Denetim Yaptı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, kaynakların etkili, ekonomik ve verimli kullanımını sağlamak amacıyla iç denetim yaptı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, kaynakların etkili, ekonomik ve verimli kullanımını sağlamak amacıyla iç denetim yaptı. Denetim sonucunda, bilgi teknolojileri alanında önemli adımlar attığı ancak gelişmeye açık alanlar bulunduğu tespit edildi. İyileştirme önerilerinin hayata geçirilmesi halinde, ISO 27001 (Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi) sertifikası alabileceği vurgulandı.

Belediye İç Denetim Birimi tarafından yapılan çalışmanın sonuçları Başkan Aziz Kocaoğlu, Genel Sekreter Pervin Şenel Genç ve yardımcılarıyla belediye bürokratlarının katıldığı bir toplantıda açıklandı. Çetin Emeç Toplantı Salonu'ndaki toplantıda konuşan İç Denetim Birimi Başkanı Cahit Kurtulan, belediye bünyesindeki birimin 2008 yılında faaliyetlerine başladığını ve çok sayıda denetim yaptığını söyledi. Kurtulan, "Dünya Bankası'nın, iç denetim faaliyetlerinin desteklenmesi ve iç denetçilerin teknik kapasitelerinin geliştirilmesi amacıyla hazırladığı proje çerçevesinde, 2009 yılında İzmir Büyükşehir Belediyesi, Maliye Bakanlığı tarafından Türkiye'deki tüm belediyeler arasında pilot belediye seçilmişti. Yine iç denetçilerimizin 2010 yılında düzenlediği bir rapor, Türkiye'de kamu iç denetim standartlarına uygunluk açısından, "paylaşılmaya değer örnek uygulama" olarak seçildi." diye konuştu. Dünyada bilgi teknolojileri konusunda önemli gelişmelere şahit olduklarını belirten Kurtulan, "Bu gelişmeler, bazı riskleri de beraberinde getiriyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak, bilgi teknolojileri kullanımından kaynaklanan risklerin tespit edilmesi, bilgi teknolojilerine ilişkin iç kontrollerin yeterliliği ve etkinliği hakkında değerlendirme yapabilmek amacıyla örnek bir iç denetim uygulamasına imza attık. Yerel yönetimler bazında, bilgi teknolojileri alanında iç denetim yapan tek kuruluşuz." dedi.

Danışman firma yetkilisi Günkut Gürşen ise Büyükşehir Belediyesi'nin, kamu idareleri arasında çok ileri bir noktada hareket edip bilgi teknolojilerinin ne kadar sağlıklı çalışıp çalışmadığını iç denetim sonucunda ortaya koyduğunu anlattı. Gürşen, "Yaptığımız denetim sonucunda, 35 iyileştirme önerisinde bulunduk. Büyükşehir, bilgi teknolojileri kapsamında kendini iyi konumlandırmış durumda. Artık gelişim için bir yol haritası olduğuna göre İzmir Büyükşehir Belediyesi, bilgi teknolojileri alanında daha etkin hale gelerek, başarısını ISO 27001 sertifikasıyla taçlandırabilir." diye konuştu.

Bilgi İşlem Dairesi Başkanı Güler Sağıt da bu denetimi arzu ettiklerini ve dışarıdan bir göz tarafından incelenmenin olumlu sonuçlar doğurduğunu söyledi. Sağıt, "İç Denetim Birimi bize raporunu sunar sunmaz, yeni bir eylem planı oluşturduk. Bu eylem planındaki çalışmaların bazılarını başlatmıştık, bazılarıyla ilgili de şartname hazırlıklarına başladık. Kurumumuzu bu alanda daha iyi bir noktaya taşımak için daha çok çalışacağız." dedi. Genel Sekreter Yardımcısı Erhan Bey, iç denetimin kuruma kattığı değere vurgu yaptı ve sonuçlarından önemli ölçüde yararlandıklarını belirtti.

Başkan Kocaoğlu ise şeffaflığa önem veren bir belediye olarak iç denetimin önemine değindi ve denetimden elde edilen sonuçların hayata geçirilmesi konusunda gerekenlerin yapılacağını belirtti.