İztuzu için karar !

İztuzu için karar !

Mahkeme, İztuzu Plajı'nın özel bir şirkete kiralama işleminin yürütmesini durdurdu.

Muğla 2. İdare Mahkemesi, İztuzu Plajı'nın özel bir şirkete kiralanması işleminin yürütmesini durdurdu. Ortaca'nın Dalyan Mahallesi'nde bulunan ve Ortaca Belediyesi tarafından işletilen İztuzu Plajı, 11 Haziran 2014'te belediyeden alınıp işletilmesi için Dalyan Çevre Turizm Ticaret Limited Şirketine (DALÇEV) verildi.

Bunun üzerine Ortaca Belediyesinin açtığı dava sonucunda DALÇEV'in, Muğla Valiliği bünyesindeki Muğla Turizm Çevre Vakfı ile (MUÇEV) protokol imzalama yetkisi bulunmadığı gerekçesiyle Muğla 2. İdare Mahkemesi, kiralama protokolünün yürütmesinin durdurulması karara aldı.

İztuzu Kumsalını Kurtarma Platformu sözcüsü Murat Demirci, kararı sevinçle karşıladıklarını dile getirerek, "Karar, İztuzu için kurtuluşa giden mihenk taşı niteliğindedir" dedi.

Demirci, Ortaca Belediyesinin İztuzu’na dair protokol yönünden açtığı davada verilen kararın diğer davaları da etkileyecek nitelikte olduğunu ifade etti.

Ortaca Belediyesi tarafından işletilen İztuzu Plajı, 11 Haziran 2014'te belediyeden alınıp MUÇEV tarafından yapılan ihale ile DALÇEV'e verildi. Bunun üzerine Ortaca Belediyesi, işletmenin geri verilmesi ve ihalenin iptali için Muğla 1. İdare Mahkemesi'nde dava açtı.

Mahkeme, 23 Haziran 2014'te ihalenin yürütmesinin durdurulmasına karar verdi. Karşı taraftan yapılan itiraz üzerine aynı mahkeme, yürütmeyi durdurma kararını kaldırdı.

MUÇEV, 10 Kasım 2014'te İztuzu'nun boşaltılması için belediyeye yazı gönderdi. Ortaca Belediye Başkanı Hasan Karaçelik'in tesislerdeki demirbaşların envanterinin çıkarılması için ek süre talebi üzerine işlem, 10 gün ertelendi. Bir süre sonra mahkeme, Ortaca Belediyesinin talebi üzerine tahliye kararının yürütmesini durdurdu.

Belediyenin Valilik aleyhinde Muğla 2. İdare Mahkemesine açtığı davada da plajın kiralanması işleminin yürütmesinin durdurulmasına karar verildi. 

Öte yandan özel şirket ve belediye tarafından kişilerin plaja girmesi yasaklandı. Kesin karar verilinceye kadar plaj, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kontrolünde bulunuyor.