JPEG'e sürpriz rakip !

JPEG'e sürpriz rakip !
Güncelleme:

Popüler resim formatı JPEG'e, BPG isimli yeni bir rakip geldi.

Yaygın olarak kullanılan ve yüksek çözünürlüklü olmasına karşın az yer kaplayan JPEG resim formatına BPG isimli yeni bir rakip geldi.

Yıllardır internette kullanılan resim formatı JPEG (Joint Photographic Experts Group), günümüzde de GIF, BMP ve PNG’nin önünde... Bu hegemonyayı değiştirebilecek bir dosya formatı da FFmpeg ve QEMU’nun geliştiricisi Fransız programcı Fabrice Bellard tarafından yayınlandı. BPG formatı, dosya büyüklüğü olarak JPEG’in yarısı kadar; fakat kalite açısından ondan birkaç adım önde...

BPG (Better Portable Graphics) dosya çözümle algoritması ile JPEG gibi basit görsel görüntüleme işlemini daha iyi sıkıştırılmış dosyalarla sunuyor; böylece JPEG’e göre daha kaliteli görüntüyü yarı büyüklükle yayınlayabiliyor.

Bu formatı kullanmak isteyen geliştiricilerin ise yapması gereken tek şey tarayıcılara ilgili javascript kodunu eklemek... Yeni resim formatının yaygınlaşıp yaygınlaşmayacağına ise yine kullanıcılar karar verecek.

Bu siteye girerekJPEG ve BPG formatları arasındaki farkı kendi gözlerinizle de görebilirsiniz. Fotoğraf üzerindeki fare imlecini sola çektikçe fotoğrafın daha kaliteli göründüğüne şahit olacaksınız. (Sağda kalan kısım BPG, diğeri JPEG)