''Kabine'nin en genç bakanı olmak istiyorum''

''Kabine'nin  en genç bakanı olmak istiyorum''

CHP İstanbul Milltvekkili Aday Adayı Barış Yarkadaş, "Cumhuriyet, Erdoğan'dan da AKP'den de güçlüdür. Cumhuriyeti büyütecek ve yaşatacak olan cesur yürekler CHP kadrolarıdır" diyor.

Gerçek Gündem Genel Yayın Yönetmeni, Gazeteci Barış Yarkadaş,  milletvekili olmaya aday.   Yarkadaş, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul 1. Bölge'den ön seçim adayı.   CHP'nin yarın (29 Mart) yapacağı ön seçimde  Yarkadaş 22 sıra  numarasıyla  parti üyelerinin huzuruna çıkacak. 

Yaklaşan seçim öncesi Gazeteci Barış Yarkadaş ile bir araya geldik.  Adaylığını,  seçimleri ve  Türkiye gündemini konuştuk.  

"SADECE YAZMAK VE KONUŞMAK YETMİYOR"

- Gazetecisiniz ve geniş kesimlerce tanınan bir isimsiniz.  Neden milletvekili olmaya karar verdiniz?

Türkiye'yi yeniden, çağdaş, laik, demokratik ve cumhuriyetçi bir yönetime kavuşturmak için aktif siyasete giriyorum.  Evet gazeteciyim ama  sadece konuşmanın ve yazmanın hayatı değiştirmeye yetmediğini görüyorum. Yeni bir hayat ve yeni bir dünya istiyorsak, kenara çekilmek yerine, öne atılmak zorundayız.

Düşlerimizi gerçekleştirebilmenin yolu, siyasette aktif rol almak ve ülkemizin geleceğine sahip çıkmaktan geçiyor. Cumhuriyet'in ve Mustafa Kemal Atatürk'ün devrimlerine inanan bir yurttaş olarak, sorumluluklarımın bilincindeyim. Ve bu sorumluluğumu yerine getirebilmek için, CHP İstanbul 1. Bölge Milletvekili Aday Adayı olmaya karar verdim.

Aday adayı olduğumu duyan yüzlerce kişi; "Gazeteciliği bırakacak mısınız?'' diye soruyor.  Hayır, gazeteciliği hiçbir koşulda bırakmayacağım. Hem Gerçek Gündem'deki yazılarıma, hem de Halk TV'deki programlarıma devam edeceğim. Zira; gazeteciliği ekmek kapısı olarak değil; kamu görevi olarak görüyorum. Gazetecilik, benim için bir kamu görevidir.  Kamu adına soru sormaya, eleştirmeye, denetlemeye ve yol göstermeye devam edeceğim.

"ECEVİT'E 'KARAOĞLAN' İSMİNİ BABAANNEM VERDİ"

- Bildiğimiz üzere, babaanneniz de  Türkiye'nin yakın siyasi tarihinden geçen isimlerden biri.  Bunun öyküsünü anlatırmısınız?

Evet, babaannem hem Cumhuriyet Halk Partisi'nin  hem de Türk siyaset hayatının gizli figürlerinden biridir.  Bülent Ecevit Genel Başkan seçildikten sonra, yurt gezileri  kapsamında Kars'a da gelir.  Ecevit'i Erzurum'dan Kars'a,  sıkı bir  CHP'li olan rahmetli babam Rasim Yarkadaş getirir. Köy gezilerine çıkacak olan Ecevit, bu sırada babaannem Şahzade Hanım'ı da görmek ister.  Babam,  babaannemi arayarak,  Ecevit ile eve geleceklerini ve hazırlık yapmalarını söyler.  Ecevit bizim evin bahçesine girdiğinde babaannem onu kapıda karşılar, boynuna sarılır ve 'Kurtar bizi bu dertlerden  Karaoğlan' der.  Böylece Ecevit'in ismi  artık Karaoğlan olarak kalır.  Ben de evin o değerleriyle büyüdüm ve şimdi de o değerleri yaşatmanın ve iktidara taşımanın mücadelesini veriyorum...

- Miletvekili seçildiğiniz takdirde ilk hedefiniz ne olacak?

İlk hedeflerimden biri AKP'nin Türkiye'yi adeta bir polis develetine çevirdiği yasaları değiştirmek ve tüm anti demokratik uygulamalara son vermek olacak. Bunun için mücadele edeceğim.

"AKP HALKA SAVAŞ AÇTI"

-İç Güvenlik Yasası da bugün Meclis'ten geçti...

Evet, AKP hükümeti tüm anti demokrat uygulamaları bir bir Meclis'ten geçiriyor.  Açlık ve yoksullluk aldı başını gidiyor. Kredi kartını ödeyemeyenlerin sayısı da git gide artıyor.  İktidar, yıllardan bu yana borçlandırarak teslim aldığı ve yönettiği milyonlarca kişiye, artık yeni bir hayat sunamıyor. ''Daha iyi yaşamak isteyen' ve bu talebini yüksek sesle dile getirmeye başlayan kitlelerin karşısına ise 'polis devleti' çıkıyor.  Recep Tayyip Erdoğan tarafından yönetilen AKP, kamu gücünü, siyasi yaşamını sürdürebilmek için kullanıyor. Halk, polise verilen yeni yetkilerle, sindirilmek, susturulmak ve ses çıkaramaz hale getirilmek isteniyor.

Bir süre önce MİT Kanunu'nu çıkaran ve 'fişleme'yi yasal hale getiren iktidar, genel seçim öncesi yeni bir hamle daha yaptı.  İç Güvenlik Paketi ile birlikte, halka karşı savaş ilan etti! İktidarın halka karşı açtığı bu kirli ve anlamsız savaşı bitirmek; Türkiye'nin geleceğine yön vermek ve sahip çıkmak  gerek.  Bunun yolu da CHP iktidarıdır.

"CUMHURİYET ERDOĞAN'DAN DA AKP'DEN DE BÜYÜKTÜR"

- Toplumda bir AKP korkusu mu var?

Toplumun  belli bir kesiminde Cumhuriyetin yıkılacağı ve Erdoğan rejiminin kulurulacağı korkusu hüküm sürüyor.  Hiç kimsenin korkmasına ve  kaygılanmasına gerek yok. Cumhuriyet,  Erdoğan'dan da AKP'den de büyüktür ve güçlüdür.  Cumhuriye'ti büyütecek ve yaşatacak olan cesur yürükler CHP kadrolarıdır. 

2015, Tayyip Erdoğan'ın siyasete veda yılı olabilir.  Tüm siyasi gelişmeler  Erdoğan'ın Türkiye üzerinde kurmaya çalıştığı egemenliğinin son bulacağını gösteriyor.

"BAŞKANLIK, TÜRKİYE'NİN BÖLÜNMESİ DEMEKTİR"

- Başkanlık sistemi için neler söyleyeceksiniz?

Ben kafalarındaki sisteme, Başkanlık değil 'Başkancı' sistem diyorum. Zira; istedikleri model, her şeyin ve tüm yetkilerin ''tek adam''a bağlanmasıdır. Bu sistem, kuvvetler ayrılığı ilkesini ortadan kaldıracağı gibi, Türkiye'nin fiilen bölünmesini de beraberinde getirecektir. Çünkü; herkes bilir ki; Başkanlık adı verilen sistem, ancak ve ancak federasyonlarla ayakta durabilir...

"ROTAMIZ ATATÜRK'ÜN KURDUĞU CUMHURİYETTİR"

- Sizin ve partiniz için Türkiye'nin en temel sorunları nelerdir?

Türkiye'nin 5 temel sorunu var.  Bunları şöyle sıralayabiriz:

1. Türkiye ekonomik krize ve felakete sürükleniyor.

2.  Kürt sorunu AKP  tarafından daha karmaşık ve içinden çıkılmaz bir hale getirildi. 

3. Dış politakadaki yanlış çizgi,  hem iç politikamızı hem de ekonomimizi olumsuz yönde etkiliyor.

4. Cumhuriyet'in tüm kurumları tahrip edildi ve çökertildi.  Yargı, eğitim, sağlık alanında halkçı politikalara ihtiyaç var.

5. Demokrasi ve özgürlükler konusunda AKP yüzünden git gide geriliyoruz.

Cumhuriyet Halk Partisi  bu beş sorunu çözebilecek güce, enerjiye, bilgi ve birikime sahiptir. Genel Başkanımız Sayın Kılıçdaroğlu, AKP'nin son 13 yılda yaratttığı tahribatı giderecek ve Türkiye'ye yepyeni bir rota çizecektir. Bu rotanın istikameti bellidir,  rota Cumhuriyet'in Kurucusu Musatafa Kemal Atatürk'ün  işaret etttiği hedeftir.

- 8 Haziran'da CHP'yi  iktidarda görüyor musunuz?

Evet, 8 Haziran'da CHP'nin iktidar olacağına inanıyorum.  AKP'nin sonu geldi.

"KABİNENİN EN GENÇ BAKANI OLMAK İSTİYORUM"

- Peki yeni Hükümet kurulursa siz ne yapmak istersiniz, kendinizi nerden görmek istersiniz?

Yeni hükümet kurulduğu takdirde kabinenin en genç bakanı olmak ve AKP döneminde çıkarılan bütün anti demokratik yasalara son vermek istiyorum.

"CHP'Lİ ÜYELER,  MİLLETVEKİLİ DEĞİL BAKANLARINI SEÇECEK"

- Yarın seçime gidiyorsunuz. CHP'li üyelere bir çağrınız var mı?

Cumhuriyet Halk Parti'sinin  tüm üyeleri illerinde yapılacak olan ön seçimlere katılmalı  ve nasıl bir parti istediklerini yaptıkları tercihlerle ortaya koymalıdır.  Ön seçime katılan üyeler, adayların profillerini incelemeli ve sandık başına giderken, milletvekili değil, bakanlar kurulu listesini hazırlar gibi düşünmelidir.  Bu seçimde CHP üyeleri  milletvekili değil,  bakanlar kurulunu seçecek.