''KADIN ÖZGÜRLEŞTİRİLMELİ''

''KADIN ÖZGÜRLEŞTİRİLMELİ''

Avcılar Belediye Başkanı Dr. Handan Toprak Benli Kadına yönelik artan şiddetin masaya yatırıldığı ‘Susma!Diren!Özgürleş’ adlı panelde konuştu.

Kadına yönelik  artan şiddetin masaya yatırıldığı ‘Susma!Diren!Özgürleş’ adlı panelde konuşan Avcılar Belediye Başkanı Dr. Handan  Toprak Benli, “Kadın özgürleştirilmesine vurgu yaparak, “ Bunun için de kadının öncelikle sosyal ve ekonomik hayata katılmasının sağlanması gerekmektedir” dedi.

Avcılar Belediyesi, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Uluslar arası Dayanışma Günü” kapsamında bir dizi etkinliğe imza attı.

“KADINA ŞİDDETE HAYIR” DİYE HAYKIRDI

Avcılar Belediye Başkanı Dr. Handan Toprak Benli’nin katkıları ile düzenlenen “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele etkinliği, 23 Kasım Pazar günü saat 13.00’de, Avcılar’da Marmara Caddesi Atatürk Heykeli önünden bir yürüyüş  ile başlatıldı.  Yürüyüşe, Başkan Dr. Handan Toprak Benli ile birlikte, Meclis Üyeleri,  kadın örgütleri, CHP Kadın Kolları, sendikal örgütler, siyasi parti temsilciler ve vatandaşlar katıldı.   özel bir makyaj ve kostümüyle, “aynı bedende hem kadını hem erkeği” yansıtan sinema ve tiyatro oyuncusu  İlyas Salman’ın da katıldığı yürüyüşte, “kadına şiddete hayır” diye haykırdı.

ÜRETEN KADININ ELİ ÖPÜLÜR

Ünlü oyuncu İlyas Salman ,Saat 14.30’da da Avcılar Barış Manço Kültür Merkezi Yıldız Kenter Sahnesi’nde “Çeşitlilik Eşitliktir” adlı bir doğaçlama gösterisi  sergileyerek, cinsiyet ayırımcılığı ile kadına yönelik şiddete vurgu yaptı. Salman,  “kadını sadece ‘doğurgan’ olarak görmek yanlıştır. Kadın ve erkek, eş ve eşit olmak zorunda” mesajını verdi.

Avcılar Belediye Başkanı Dr. Handan Toprak Benli’nin elini öpen Salman “ El öpmek çok ilk çağlardan gelen bir gelenektir.  Yaştan dolayı değil, iş’ten dolayı, üreten kadının eli öpülüyor. Başkan Handan Toprak Benli de 24 saatini Avcılar Halkı için harcıyor” dedi.

“SUSMA!DİREN!ÖZGÜRLEŞ” PANELİ

Öte yandan, Avcılar Belediyesi, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’nun (KESK) düzenlediği  “Susma!Diren!Özgürleş” adlı panele de katkı sağladı. 23 Kasım Pazar günü saat 15.00’de Barış Manço Kültür Merkezi ‘nde, Tüm Belediye Memurları Sendikası (Tümbelsen) Merkez Kadın Sekreteri  Meliha Beysülen’in moderatörüğünde yapılan  panele, CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur, Avcılar Belediye Başkanı Dr. Handan Toprak Benli,  Arel Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Feryal D. Saygılıgil, Avukat Gül Özdemir konuşmacı olarak katıldı.

600 KADIN İŞİD’İN ELİNDE

İstanbul Milletvekili Melda Onur,  sınırımızda yaşan savaşa değinerek,  Rojava, Erbil ve Mahmur kaplarına yaptığı ziyaretlerde, İŞİD’in yaptığı katliamlara ve kadınlara yönelik tanık olduğu şiddet olaylarını anlattı. Melda Onur, bölgede kurulan Kadın Komisyonları’nın raporuna göre, İŞİD’in elinde  (9 yaşında çocuk dahil ) satılmak üzere 600  kadının esir tutulduğunu söyledi.

Konuşmada,  CHP grubu olarak  “kadına yönelik şiddete karşı” Meclis’te yaptıkları çalışmalara da değinen Melda Onur, “Kadın Cinayetlerini Durdurmalıyız” platformunun çalışmalarını anlattı. Onur, “Yönetmelik var, yasa var ama yeterli olmuyor.  Toplumda kadına yönelik algının değiştirilmesi gerekmektedir. Bu noktada en önemli konu eğitimdir” açıklamasında bulundu.

GÖÇLER İÇİN HAZIRLIK YAPIYORUZ

Avcılar Belediye Başkanı Dr. Handan Toprak Benli de panelde yaptığı konuşmada, yakın coğrafyamızda ve sınırımızda yaşanan savaşa ve göçe zorlanan insanların dramına dikkat çekerek,  “İŞİD’i yaptığı katliamlardan en çok kadınlar ile çocuklar  zarar görüyor. Göçler sadece Türkiye’nin değil tüm dünyanın sorunudur” dedi. Başkan Toprak Benli,  Suriye’den Avcılar’a gelen mülteciler için Belediye olarak (barınma, giyim, sağlık, çocuklar için eğitim) her türlü ihtiyaç ve hizmetlerin tespit edilerek hazırlık yapıldığını  anlattı. 

Konuşmasında “Kadına yönelik şiddete tecavüz zirve noktadır. Çünkü, insan benliğinin yok edildiği  bir noktadır” diyen Başkan Toprak Benli, şöyle devam etti: “ “Tacize uğrayan kadın ve çocuklara nasıl davranması gerektiği anlatmalıyız.  Asla saklamamalı.  Çığlık atmayı, bağırmay ve karşı durmayı öğretmeliyiz. Temizlenmeden,  sağlık kuruluşlarına başvurmak üzere, hemen aileye ve kolluk kuvvetlerine bildirilmesi gerekmektedir” diye konuştu.

Kadınının güçlü olduğu, ön planda olduğu toplumlarda kadına ve çocuklara yönelik şiddetin ve tecavüzün de az olduğuna işaret eden Başkan Toprak Benli, şöyle devam etti:  “Kadın özgürleştirilmelidir.  Kadının öncelikle sosyal ve ekonomik hayata katılmasının sağlanması gerekmektedir. Avcılar Belediyesi olarak kadınların ekonomik özgürlüğünü kazanması için bir dizi çalışma başlattık.  İnşaatı devam eden Konuk Evleri tamamlandığında, kadın bakmakla yükümlü olduğu yaşlısı ve engellisini belediyeye teslim ederek işe gidebilecek. Yine Sığınma Evi de  önümüzdeki yıl tamamlanacak.”

HERGÜN 5 KADIN ÖLDÜRÜLMEKTEDİR

 Arel Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Feryal D. Saygılıgil de konuşmasında, kadınların namus kavramı adı altında sömürüldüğüne işaret ederek, ülkemizde her gün 5 kadının eşi, eski eşi ya da babası tarafından öldürüldüğüne dikkat çekti.

Avukat Gül Özdemir de,  1 Ağustos 2014 tarihinde  ülkemizde de kabul edilen İstanbul Sözleşmesi’nin önemine değinerek, “Avrupa’da bağlayıcı ilk ve tek metin özelliği bulunan İstanbul Sözleşmesi, kadına yönelik şiddeti önleme ve kovuşturma yetkisi ile yerinde müdahaleyi getirmiştir” dedi.

Panel’in moderatörlüğünü üstlenen Tüm Belediye Memurları Sendikası (Tümbelsen) Merkez Kadın Sekreteri  Meliha Beysülen de kadınların her dönemde (savaşta ve barışta) şiddetin kurbanı olduğunu vurguladı.

Panele, Avcılar Belediye Meclis Üyeleri’nin yanı sıra Tunceli Hozat Belediye Başkanı Celaleddin Polat da katıldı.