Kahve falı başını fena yaktı !

Kahve falı başını fena yaktı !

Taksim'de bir kafede kahve falı bakan kadına, 89 yıllık tekke kanunundan dava açıldı.

Taksim'de çalıştığı kafede para karşılığında kahve falı bakan 37 yaşındaki Arzu Başoğlu hakkında, 1925'te yürürlüğe giren 677 sayılı tekke ve zaviyelerin kapatılmasına ilişkin kanun kapsamında 3 aydan az olmamak üzere hapis cezası istemiyle dava açıldı - Asliye ve ağır ceza mahkemelerinin görevsizlik kararı üzerine dosya, uyuşmazlığın çözümü için Yargıtay'a gönderildi - Yargıtay 5. Ceza Dairesi, Başoğlu'nun hangi mahkemede yargılanacağına karar verecek

Taksim'de çalıştığı kafede para  karşılığında kahve falı bakan 37 yaşındaki Arzu Başoğlu hakkında, 1925'te  yürürlüğe giren 677 sayılı tekke ve zaviyelerin kapatılmasına ilişkin kanun  kapsamında 3 aydan az olmamak üzere hapis cezası istemiyle dava açıldı.

    Kahve kültürünün yaygın olduğu Türkiye'de, fincanını kapatıp fal  baktırmak çok sık görülen bir davranış.  "Kahve sizden fal bizden" sloganıyla bir  fincan kahveye yüksek miktarda para ödemek, internette ücretsiz kahve falına  baktırmak, fincanın fotoğrafını çekerek gönderilen cep telefonu uygulamalarına  gelen fal yorumları, özellikle fal düşkünlerinin vazgeçilmezleri arasında yer  alıyor.

    Taksim'deki bir kafede çalışan Arzu Başoğlu, para karşılığında baktığı  kahve falı dolayısıyla mahkemelik oldu. Başoğlu, yargılandığı bir davada  mesleğini soran hakime kahve falı baktığını söyledi. Hakim, bunun üzerine Başoğlu  hakkında suç ihbarında bulundu.

     Başoğlu hakkında 13 Aralık 1925'te yürürlüğe giren "Tekke ve  Zaviyelerle Türbelerin Seddine ve Türbedarlıklar ile Birtakım Unvanların Men ve  İlgasına Dair Kanun"un 1/2'nci maddesi uyarınca "Tarikatlarla şehlik, dervişlik,  müritlik, dedelik, seyitlik, çelebilik, babalık, emirlik, nakiplik, halifelik,  falcılık, büyücülük, üfürükçülük ve gayıptan haber vermek ve murada kavuşturmak  maksadıyla nüshacılık gibi unvan ve sıfatlarla iş yapmak" suçundan 3 aydan az  olmamak üzere hapis ve 50 liradan az olmamak üzere para cezası istemiyle dava  açıldı.

    - Kararı Yargıtay verecek

     Davaya bakan İstanbul 6. Asliye Ceza Mahkemesi, yasada hapis cezasının  üst sınırının düzenlenmediğini kaydederek, TCK'da bu cezalardaki üst sınırın 20  yıl hapis olduğunu bildirdi. Mahkeme, 677 sayılı yasada sadece alt sınırın  belirtildiğini ifade ederek, bazıları dışında 10 yıldan fazla hapis cezası  gerektiren suçlara ağır ceza mahkemesinin baktığını vurguladı. İstanbul 6. Asliye  Ceza Mahkemesi, görevsizlik kararı vererek dosyayı  İstanbul 11. Ağır Ceza  Mahkemesi'ne gönderdi.

  Bu mahkeme de hapis cezasının üst sınırının 5252 sayılı TCK'nın  yürürlük ve uygulama şekli hakkındaki kanundaki "hapis cezalarında, kanunlarda  aksine bir hüküm yoksa alt sınır 1 ay, üst sınır da 5 yıl olarak uygulanır"  şeklindeki düzenleme uyarınca yargılama yapma görevinin asliye ceza mahkemesinde  olduğu kanaatine vardı.

     İki mahkemenin de görevsizlik kararı üzerine çıkan uyuşmazlık  nedeniyle dosya Yargıtay'a gönderildi. Yargıtay 5. Ceza Dairesi, Başoğlu'nun  hangi mahkemede yargılanacağına karar verecek.

      -  "Konuşma isteği duyanlar fal baktırıyor"

     Başoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Taksim'de bir kafede  çalışırken kendisinden özel fal talep edip kahvenin dışında ücret ödemek isteyen  bir kadına fal baktığını belirterek, "O dönemde nişanlıydım. Kadın bize yardım da  etmek istediğini söyleyerek hesap numaramı istedi. Kadın hakkında  dolandırıcılıktan dava açılınca hesap numaramdan dolayı bana da dava açıldı.  Mahkemede hakim mesleğimi sorunca fal baktığımı söyledim. Bu sefer falcılıktan da  dava açıldı" dedi.

     Şu an işsiz olan Başoğlu, fal nedeniyle mahkemelik olmasının kendisine  çok saçma geldiğini ifade ederek, "Fal baktırmak için o kadar çok avukat, hakim  ve savcı geliyor ki. Bu çok yaygın bir şey. Her yerde kahve falı var. Kahve falı  adeta ruhsal bunalımda olan insanların kendilerini tatmin etme yöntemi. Konuşma  isteği duyanlar kahve falı baktırıyor. Bu, insanları kandırmak için yapılan bir  şey değil" diye konuştu.